Soudce zapomněl potrestat zloděje

  • 34
Soudce Bohuslav Horký měl před třinácti roky, ještě jako místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 2, potrestat čtveřici mužů za krádeže. Nikdy se tak nestalo. Horký, který je nyní místopředsedou pražského městského soudu, na spis podle vlastních slov zapomněl.

Když se na to letos v lednu přišlo, vztahovala se už na muže prezidentská amnestie z poloviny devadesátých let.  "Vím, že to je chyba, měl jsem si to ohlídat," přiznal Horký.

Jak mohlo k chybě, která zapříčinila, že čtveřice už nikdy nebude za krádeže postižena, dojít, není přesto úplně jasné. Případ se totiž k soudu v průběhu roku 1991 dostal, a muži byli dokonce odsouzeni. Proti verdiktu se však odvolali a městský soud jim dal za pravdu a zároveň nařídil, že se v případu musí vyslechnout dva svědci.

Horký tvrdí, že právě kvůli tomu už spis nedořešil. "Snažili jsme se ty dva svědky najít a vyslechnout, protože šlo o důležité výpovědi. Nepodařilo se je ale vypátrat. V tu dobu byl na obvodním soudě velmi nízký počet soudců a já řešil stovky jiných případů," řekl Horký.

Pochybení se dopustila i úřednice, která se spisem pracovala. Do záznamů měla napsat, že případ není dosud ukončen. Uvedla tam opak. Na zapomenutý spis nakonec přišla až letošní kontrola, už však nešlo nic zachránit.

"Mohli jsme už jen konstatovat, že se na muže vztahovala amnestie. Nebyla proto jiná varianta než ta, že o jejich vině vůbec nebudeme rozhodovat," uvedla místopředsedkyně obvodního soudu Monika Křikavová, která případ dostala na starost.

A jaký trest si vysloužil za chybu soudce Horký? "Můj nadřízený mně to vytkl," uvedl Horký. "Nebyl důvod k přísnějšímu potrestání. Kolega Horký je jedním z nejlepších soudců. Navíc někteří z těch mužů byli později potrestáni za jinou trestnou činnost, takže dopad jeho pochybení nebyl tak veliký," vysvětlil rozhodnutí předseda pražského městského soudu Jan Sváček.

Jak dopadla úřednice, která zkreslila údaje o spisu, jasné není. Ivan Kratochvíl, předseda Obvodního soudu pro Prahu 2, se nechtěl k případu vyjadřovat. "Musím se s tím nejprve seznámit," řekl.

O zapomenutý spis se bude zřejmě zajímat i ministerstvo spravedlnosti. "O tom případu nevíme. Pan ministr si ale určitě vyžádá zprávu o celé kauze a pak se rozhodne, jestli podá návrh na kárné řízení," uvedla jeho mluvčí Iva Chaloupková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video