Soud zmírnil trest za pokus o vraždu

  • 1
Praha - Pouze s tříletou podmínkou vyvázl sedmnáctiletý Tomáš Kunc, který se spolu s matkou a dalšími dvěma muži podílel na neúspěšné vraždě svého otčíma. V odvolacím řízení o tom rozhodl pražský vrchní soud. Změnil tak rozsudek Krajského soudu v Praze, který mladistvému loni v prosinci uložil nepodmíněný tříletý trest. Muže se skupina pokusila zabít v jeho domě v Kladně-Kročehlavech na konci loňského května.

Odvolací senát zároveň propustil útlého chlapce s brýlemi asi po deseti měsících z vazby. Vynesení rozsudku provázely slzy štěstí i úleva a radost ve tvářích odsouzeného, jeho blízkých i sociálních pracovnic.

Proti verdiktu už není odvolání, možné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Odvolací soud přihlédl zejména k chlapcovu tragickému osudu, podle znalců silně závislého na matce. Třiapadesátiletá Věra Kuncová je v jiném procesu stíhána kvůli tomu, že pokus o vraždu bývalého manžela zosnovala.

S pětkrát vdanou ženou čelí obžalobě z pokusu o vraždu i osmnáctiletý Marek Bučko a devatenáctiletý Milan Perman, které kvůli usmrcení otčíma kontaktoval mladistvý Kunc.

Jeho matka přitom podle žalobce slíbila každému z hochů odměnu 2000 korun.

Plán vraždy
Kunc s muži dohodl, že se jeho otčíma pokusí zabít v jeho domě v Kladně-Kročehlavech. Na konci loňského května se tři mladíci pozdě večer před domem v minulosti trestaného muže sešli.

Kunc jim předal více než dvoukilogramový montážní klíč, kterým měli muže usmrtit; úderům do hlavy nepodlehl díky včasné lékařské pomoci.

"Šíleně toho lituji. Poškozený za mnou byl ve vazbě, omluvil jsem se mu a on to přijal. Sám bych se toho nikdy nedopustil," řekl soudu zoufalým hlasem Kunc s tím, že si nedovede tři roky vězení představit.

Přesto, že vrchní soud vyměřil Kuncovi podmíněný trest, o jeho vině nepochyboval. Podle rozsudku Kunc vymyslel způsob usmrcení a přivedl komplice na místo, kde se měl zločin stát.

"Rodinná situace obžalovaného se změnila a vzhledem k jeho lítosti je možné dát mu šanci," prohlásil předseda senátu Jiří Lněnička. Poukázal přitom na fakt, že Kunc už nežije s matkou.

Rozhodnutím soudu byl totiž svěřen do péče své nevlastní sestry.  "Hned si ho odvezeme. Máme čtyři děti a už se na něj hrozně těší," řekla novinářům plačící žena z Litvínova.

S ohledem na neblahý vliv matky, která Kunce a jeho sestry fyzicky a psychicky týrala a vyžadovala bezmeznou poslušnost, nařídil soud Kuncovi, aby se v rámci ochranného dohledu podrobil programu psychologického poradenství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video