Josef Košela

Josef Košela - Soudce Josef Košela. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Soud vrátil talár soudci Košelovi

  • 110
Pražský soudce Josef Košela, podezřelý z odběru dětského porna, může opět obléknout talár. Vrchní soud v Praze zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Němce, který Košelu dočasně zprostil funkce. Žádá dopracovat kárnou žalobu, na jejímž základě se ministr rozhodoval.

Mluvčí soudu Jan Fořt iDNES potvrdil, že vrchní soud rozhodl v pátek, nechtěl však říci, s jakým výsledkem.

"Rozhodnutí ministra bylo zrušeno jako neodůvodněné," řekl iDNES Košelův advokát Kolja Kubíček. Soud vyhověl námitce, kterou podal proti ministrově rozhodnutí.

Kárnou žalobu, na jejímž základě ministr dočasně zastavil Košelovi výkon funkce, vrátil už v úterý vrchní soud k dopracování.

"Rozhodnutí vítám, konečně se začíná v mém případě postupovat podle práva," řekl ČTK v reakci na páteční rozhodnutí vrchního soudu Košela. V pondělí nicméně do práce nepřijde, protože je stále na nemocenské.

"Ministerstvo dosud neobdrželo oficiální rozhodnutí. Pokud se tak stalo z formálních důvodů, nebudeme na našem rozhodnutí nic měnit. Pokud jsou to důvody věcné, počkáme na usnesení vrchního soudu a v krátké době opět rozhodneme, zda pozastavíme panu soudci Košelovi dočasně funkci," vzkázal mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Podle Kubíčka může ministr přikročit k dočasnému pozastavení výkonu soudcovské funkce tehdy, když kárná žaloba obsahuje obvinění, pro které může kárný senát zbavit soudce taláru. To podle advokáta žaloba na Košelu nesplňuje.

"To, čeho se měl údajně dopustit, tedy odběr nějakých pornokazet, se stalo před více než třemi lety. Tuto část kárné žaloby by vrchní soud nemohl projednávat, ta věc je promlčená," odmítl Kubíček nejvážnější obvinění svého klienta.

Zbylá obvinění obsažená v kárné žalobě na Košelu, například některá nevhodná vyjádření pro média, už podle Kubíčka nejsou natolik závažná, aby kvůli nim mohl Košela přijít o talár.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video