Ministerstvu se nepodařilo dokázat, že Hlaváček VKR donášel. Ilustrační snímek

Ministerstvu se nepodařilo dokázat, že Hlaváček VKR donášel. Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Soud: Šéf kriminalistů nebyl u StB

  • 9
Ministerstvo vnitra včera prohrálo další soudní spor poté, co nedokázalo přesvědčit soud, že bývalý vysoký policejní důstojník spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou, která spadala pod komunistickou StB.

Spor je o to závažnější, že se týkal přímo odvolaného šéfa Kriminalistického ústavu Jana Hlaváčka, který tak udělal první krok k získání odškodného. Soud totiž rozhodl, že Hlaváček byl jako informátor této složky StB evidován neoprávněně.

"Další postup budeme zvažovat, až rozsudek nabude právní moci," řekl Hlaváčkův advokát Jaroslav Svejkovský. Ministerstvo vnitra si je však již nyní téměř jisté, že se proti rozsudku odvolá.

Na to, že si komunistická VKR v roce 1969 Hlaváčka vedla jako informátora, se přišlo loni, když ministr Ivan Langer nechal prověřit stovky policejních důstojníků. Ředitel prestižního vědeckého pracoviště přitom již měl v ruce čisté lustrační osvědčení. - čtěte Langer vyhnal estébáky. Hrozí jejich návrat

Poté však historici objevili další písemnosti i nové způsoby, jak si kontrarozvědka své spolupracovníky vedla. A při kontrole narazili také na Hlaváčka.

Včerejší soud  se odehrál  stejně jako stovky předchozích. Ministerstvo, které bylo v roli žalovaného, muselo dokázat, že Hlaváček opravdu VKR donášel. K dispozici však mělo jen jeho jméno uvedené v seznamu spolupracovníků. Celý Hlaváčkův svazek byl totiž skartován. Takový důkaz soudu nestačí, a proto vždy rozhoduje stejně – spolupráci nelze dokázat.

Pokud vnitro při odvolacím procesu nové důkazy nepředloží, má Hlaváček cestu k odškodnění otevřenou. Policie by mu totiž musela nahradit ušlou mzdu za neoprávněnou výpověď.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video