Soud napravil křivdu z roku 1953, o zabavený pozemek žádá skautův synovec

  • 10
Soud rehabilitoval významného představitele skautského hnutí Velena Fanderlika a jeho ženu Stanislavu. Rozhodnutí je pravomocné. V 80. letech Fanderlikovi zemřeli v cizině, návrh na rehabilitaci nyní podal jejich synovec.

Manželé po únoru 1948 emigrovali na Západ a stát jim kvůli tomu v 50. letech zabral majetek. Jejich synovec, který návrh na rehabilitaci podal, uvedl, že ho motivovalo zejména dosažení morálního zadostiučinění pro jeho příbuzné.

„Velen Fanderlik a Stanislava Fanderliková jsou účastni soudní rehabilitace pro nezákonné zbavení majetku,“ konstatovala předsedkyně senátu pražského městského soudu Veronika Cukerová. „Jedná se o napravení křivdy, ke které došlo československým státem ovládaným totalitním režimem jedné strany,“ dodala.

Majetek Fanderlikových připadl státu v roce 1953 na základě rozhodnutí Lidového soudu trestního v Praze. Stát jim ho zabral navzdory tomu, že manželé nebyli v souvislosti s opuštěním republiky odsouzeni a jejich trestní řízení zůstalo po vydání zatykače jen v přípravné fázi.

„Strýc byl pozoruhodná osobnost“

Synovec Fanderlikových Vítek Hron u soudu uvedl, že jeho strýc byl pozoruhodnou osobností. Na základě rehabilitačního rozhodnutí nyní Hron může uplatit restituční nárok na pole v Moravské Nové Vsi. „Pozemek není velký, asi jeden hektar. Je to jen symbolická záležitost,“ řekl na dotaz senátu.

Velen Fanderlik na archivních záběrech

Fanderlik se narodil v roce 1907, za první republiky byl advokátem a za okupace se zapojil do justiční služby československé exilové armády v Londýně. Hronův právní zástupce Lubomír Müller dále uvedl, že po válce byl Fanderlik v hodnosti majora československé armády členem týmu vojenských prokurátorů v norimberském procesu a vyslýchal Joachima Ribbentropa nebo Hermanna Göringa. V roce 1946 byl zvolen starostou Junáka.

Po komunistickém převratu v roce 1948 Fanderlik brzy pochopil, že mu hrozí nebezpečí. S manželkou v říjnu emigroval do Kanady, kde až do své smrti vykonával funkci starosty československého exilového skautingu. V politických procesech se skauty v 50. letech byl označován za duchovního vůdce protistátních skautských aktivit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video