Soud potrestal pobodání známého 13 lety

  • 1
Třináct let vyměřil pražský městský soud devětatřicetiletému Ladislavu Hrdinovi. Loni v listopadu pobodal v Bezové ulici v Praze 4 svého známého. Hrdina byl už v minulosti několikrát odsouzen za krádeže, loupež a ublížení na zdraví.

Ladislav Hrdina u soudu prohlásil, že je nevinný, že nikoho nebodl. On i jeho obhájce trvali na verzi, že ho muž napadl a strhl na zem. Přitom se zranil o jeho malý pilník na klíčence.

"Vzal si ho do ruky, aby si zpevnil pěst. Když na něj poškozený zaútočil, ocitl se na zemi a na chvíli nad ním. V tom okamžiku se o něj mohl zranit," uvedl obhájce ve své závěrečné řeči.

Soud po závěrečných řečech jednání přerušil na tři hodiny a pak vynesl rozsudek. Muže, který před časem vystupoval jako přítel drogově závislé dívky v dokumentu Heleny Třeštíkové V pasti, poslal na 13 let do vězení ze zvýšenou ostrahou. Kromě pokusu o vraždu mu připočetl také výrobu a držení drog. Hrdina se proti ortelu okamžitě odvolal.

"Agresivita poškozeného nemohla obžalovanému příliš vadit. Několik hodin s ním přeci chodil po Praze," odůvodnila rozsudek Miroslava Straková. Zároveň upozornila na posudek znalkyně v oboru soudního lékařství, že zranění způsobil nůž a ne pilník. "Třikrát takhle nalehnout na pilník, to nelze," podotkla.

Soudkyně navíc připomněla i Hrdinovu kriminální minulost. Byl odsouzen například za zranění policisty a za pobodání jiného muže. "Opět vytáhl nůž, bodl a utekl," dodala soudkyně.

Už při prvním hlavním líčení začátkem července přivolala předsedkyně soudního senátu Miroslava Straková na útočníka a oběť justiční stráž. Muži se totiž v síni pohádali. Také při středečním jednání telefonovala zapisovatelka znovu pro strážce. Pravděpodobně pro jistotu. Oba muži si však opět spolu vyměnili několik slov.

Pobodání kvůli pervitinu
Oběť útoku na odsouzeného čekala ještě s jedním mužem v Braníku. Hrdina tam za nimi přijel se svou přítelkyní. Část dávky si vzal a chtěl ji dát také družce. S tím však muž nesouhlasil, protože dal za drogu nejvíce peněz.

"Nechtěl jsem mu to dovolit a začali jsme se hádat," vypověděl pobodaný muž. "Sundal jsem si bundu a řekl mu, že si to klidně vysvětlíme. Vytáhl ale z rukávu nějaký nůž a bodl mě do krku," popsal útok.

Muž se útoku bránil. Po ráně do krku následovaly ještě další dvě do hrudníku. Zachránil se tím, že vyšel z parku a kolemjdoucí lidé ho odvedli k blízké stanici záchranné služby. Sanitka muže odvezla do nemocnice, kde ležel několik týdnů. Lékaři ho navíc na čtrnáct dnů uvedli do umělého spánku.

Ladislava Hrdinu poslal soud za pobodání muže na 13 let do vězení. (28. července 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video