Soud poprvé trestal obchod s léky

Praha - První český případ potrestání lékařů, kteří obchodovali na černém trhu s léky, je u konce. Pražský městský soud poslal dva muže a jednu ženu za nelegální obchody s léky na spaní na šest a sedm let do vězení. Čtvrté obžalované udělil podmíněný dvouletý trest s odkladem na čtyři roky. Léky zřejmě končily ve Švédsku na trhu s narkotiky.

Na šest let má jít za mříže bývalá majitelka lékárny v Braníku v Praze 4 Hana Vagnerová a lékař Petr Votruba, jenž od ní léky odebíral. O rok přísnější trest dostal Slovák Štefan Majerník, jenž podle rozsudku prášky distribuoval do Švédska.

Podmíněný trest soud udělil pracovnici lékárny Jitce Hulíkové, jež zprostředkovala kontakt mezi Vagnerovou a Votrubou. Údajně od něj za to dostala 100 tisíc korun.

Soud třem obžalovaným vyměřil i peněžité tresty. Vagnerová má státu zaplatit 1,3 milionu korun, Votruba milion a Hulíková 200 tisíc. Prodejem léků mohli podle soudu získat mnohamilionové částky.

Proti rozsudku se na místě odvolal státní zástupce, podle něhož jsou tresty příliš mírné. Z obžalovaných se odvolal Majerník, ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Votrubu, jenž pracoval jako chirurg v nemocnici Na Bulovce, obžaloba vinila, že od Vagnerové v letech 1999 a 2000 odebral asi 91 tisíc balení rohypnolu po 20 tabletách a více než 17 tisíc balíčků diazepamu po 100 tabletách.

Podle státního zástupce se jedna tableta těchto léků legálně prodává zhruba za jednu korunu a padesát haléřů. Na českém černém trhu se cena ale pohybuje kolem pěti korun a při nelegálních obchodech v severských zemích za ni lze získat zhruba 120 českých korun.

Není jasné, kolik lidí se na transakcích podílelo a rozdělilo si zisky. Úřady odhalily jen část překupnického řetězu. Ve Švédsku bylo dopadeno několik dealerů, kteří tam obchodovali s českými léky.

Tato kauza je prvním případem drogového trestného činu, jenž byl odhalen mezi lidmi, kteří mají legální přístup k lékům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video