Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kovali svícen či stloukli lékárničku. Studenti řemesel poměřili síly v soutěži

  20:15
Prohloubit zájem o řemesla i mezi studenty středních odborných škol se snaží každoročně pražská hospodářská komora soutěží mezi budoucími řemeslníky. Letos ale organizátoři zapojili kromě pražských účastníků i zájemce z jiných krajů či zahraničí. Kolem soutěžících navíc krouží zaměstnavatelé, těm nejlepším pak nabízí přímo práci.
Přestože se zdá, že přidělat tělo svícnu k podstavci není těžké, studentům...

Přestože se zdá, že přidělat tělo svícnu k podstavci není těžké, studentům zabralo hromadu času. Některým se navíc spojení dvou částí ani nepodařilo. (27. března 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Je pondělí 27. března a hodiny na stěně na Středním odborném učilišti v pražské Ohradní ulici ukazují, že je právě půl dvanácté. Zatímco ve třídách výuka dané hodiny pomalu končí, v zadním traktu školy jedou budoucí truhláři bez přestávky. V doprovodu zástupce ředitele pro odborný výcvik Jana Krejčího vstoupila redaktorka iDNES.cz do jedné z těchto dílen.

Ihned ve dveřích je cítit vůni dřeva, se kterým soutěžící pracovali. Ti si ale nově příchozích nevšímají, mají totiž dost práce s broušením desek. „Soutěžící vyrábí lékárničku. Základy jsme jim nařezali na určitý rozměr. Další zpracování, jako kam umístí panty, jakým způsobem spojí jednotlivé rámečky nebo kam umístí kličku, to už je čistě na nich,“ vysvětlil Krejčí.

Stlučená nástěnka a stavba robota přivádí děti k řemeslům. Někdy to odnese prst

Doplňuje, že pro deset středoškoláků z pěti škol jde pomalu o rutinu, jelikož přibližné zadání úkolu dostaly školy s předstihem, aby mohli mistři s vybranými žáky trénovat a ti na soutěži nevařili z vody. Přesto z časových důvodů moření dřeva, lakování a další drobnosti už účastníci soutěže Sollertia 2023 nedělají, o dokončení se postarají později studenti SOU Ohradní v rámci výuky.

Hotové lékárničky pak poputují do Hospodářské komory a na magistrát, kde je budou využívat.

Soutěžící spojuje láska k řemeslu

„Nepodala jsem takový výsledek, jaký bych chtěla. Jsem ve stresu - chci vyhrát, ale hlavně nechci skončit poslední. Mezery vidím v nepřesnostech,“ popisuje soutěžící Jana ze Střední odborné školy Jarov, zatímco dokončuje poličky do lékárničky.

Dodává, že truhlářská soutěž ji baví, učenému oboru by se ráda věnovala i v budoucnu. A dost možná svojí prací podpoří rodinný podnik: „Obor jsem si vybrala díky tátovi, který má vlastní truhlářskou dílnu.“

Spokojený je i přespolní student Martin ze stavebního učiliště v Benešově. Redaktorce popsal, že při práci sledoval své konkurenty, kteří podle něj pracují kvalitně. Připouští sice, že on sám se na začátku potýkal s menšími problémy, ale podařilo se mu je vyřešit. „Se studentem pracujícím vedle jsme si navzájem pomohli, půjčil jsem si od něj i nějaké nářadí,“ přiznal.

Přestože v minulých letech byli na Ohradní zvyklí nejlepšímu soutěžícímu dávat jako cenu nářadí, přiznává Krejčí, že letos jdou jinou cestou. „Studenti k tomu nepřistupují jenom jako k práci, dané řemeslo je pro ně i hobby. Většina z nich tak má vlastní vybavení, někteří dokonce i své dílny. Rozhodli jsme proto dát vítězi poukázku na pět tisíc korun, za kterou si sám vybere vybavení, které mu chybí,“ vysvětluje Krejčí.

Bez tréninku svícen studenti nezvládli

Zatímco na Ohradní mají v dílnách příjemnou pokojovou teplotu, to na pražském Zlíchově je v kovárně tamní Střední školy a vyšší odborné školy umělecké a řemeslné nedýchatelno.

Přes neustále bouchání kladivy není místy slyšet vlastního slova, přesto Tereza Rýdlová ze Střední školy řemeslné v Jaroměři říká: „Další focení? To už jste dnes čtvrtí!“ říká s úsměvem, zatímco přisypává koks do ohniště.

„Nejsem zvyklá s ním pracovat, vždy pracuji s uhlím. Takže jsem si plamen musela více hlídat, koks se totiž ohřívá rychleji,“ popisuje s tím, že mezi soutěžícími je suverénně nejstarší.

Studium na kováře není jejím prvním - je totiž zároveň vystudovanou architektkou. „Práci kovářů jsem si zamilovala asi v sedmi letech na ovčích trzích. Táta mi ale řekl, že nejprve si mám udělat něco, co mě bude živit, a pak si můžu studovat pro zábavu,“ vysvětluje s tím, že kromě studia se živí navrhováním kuchyní.

Udělat pyré a nádivku. Deváťáci si vyzkoušeli, jak vypadá den na učilišti

Ve vzduchu se mísí vůně hořícího koksu a zpracovávaného železa, z kovadliny odlítávají jiskry, jak mladí kováři buší kladivy do svých rozdělaných výrobků. Ty v průběhu výroby připomínají šroubovice DNA, mistr odborného výcviku David Šafránek ale redaktora iDNES.cz opravuje.

„Dostali za úkol vytvořit železný svícen s kalíškem. Některé výrobky asi nebudou hotové včas, na školách si to asi netrénovali a jeli rovnou naostro, což je neproveditelné,“ kroutí hlavou. Přesto viděl mezi studenty i několik povedených výrobků.

Je 14:10 a mistr právě upozorňuje na posledních dvacet minut do odevzdávání svícnů. „Myslím, že to dopadne dobře. Docela stíhám, jen to ještě musím obrousit, opálit a pak nabarvit, aby svícen vypadal hezky,“ hlásí Rýdlová.

S apelem na dokončování se někteří soutěžící dostali pod tlak a začali sekat chyby. „Tohle už nemá cenu, nestíhám,“ rozhazuje rukama student a místo dodělávání výrobku začíná sklízet nářadí. „Souhlasím, to už se fakt nedá stihnout,“ dává mu za pravdu jeden z místních učitelů.

Zato Rýdlová své okolí nevnímá a dál si jede svoje. „Dívej na ní,“ směje se jeden z porotců. „Ona dokončuje výrobek, a ještě si povídá s novináři,“ pokračoval a ještě směrem ke studentce z Jaroměře dodal: „Povídat si můžeš v tramvaji, teď hlavně včas stihni vše dodělat.“ Přestože ho na vzdálenost dvou metrů slyšela, nehne ani brvou a dál se soustředí na dokončení.

Kolem soutěžících kroužili zaměstnavatelé

Vystudovaná architektka ohodnotila svůj svícen sedmi z deseti bodů, porotci si její práce ale cenili více. V konkurenci šesti škol její výrobek jmenovali druhým nejlepším.

Spokojenost panovala i na straně pražské Hospodářské komory, která celou akci organizuje. Její zástupkyně Barbora Kafková uvádí, že jde o první ročník, ve kterém se kromě pražských škol představili i zájemci z jiných krajů, některé obory navíc měly mezinárodní účast.

Plat mají jako doktor, přesto „vymírají“. Některým řemeslům hrozí zánik

„Co mám zprávy od elektrikářů, byli nadšení, že poměřili síly s mezinárodní konkurencí a mohli s nimi při práci komunikovat v angličtině. Jsou to pro ně další zkušenosti, protože na soutěži pracovali v jiných podmínkách, než pak při klasické práci. Byli ve stresu, je to pro ně něco jiného,“ těší Kafkovou.

Doplňuje, že podle zpráv z jednotlivých škol, kde se soutěž organizovala, kolem šikovných soutěžících kroužili zaměstnavatelé. „Mezi porotci jsou i zástupci firem a říkali, že pokud dokončí školu, hned by si je vzali do svých týmů,“ říká spokojeně.

Další ročník je prozatím ve hvězdách, Kafková by ale byla ráda, pokud by jej s kolegy mohli opět uskutečnit. Nebrání se ani rozšiřování oborů, vše ale bude záležet na rozpočtu akce, podotýká.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...