Program Bursíka, Topolánka  a Kalouska je možná nejlepší, jaký kdy u nás měla skutečná vláda.

Program Bursíka, Topolánka a Kalouska je možná nejlepší, jaký kdy u nás měla skutečná vláda. | foto: David Port, MF DNES

Solidní program virtuální vlády

  • 8
Představme si, že nová vláda není jen kartou, se kterou se hraje o vládu skutečnou. Jaký je její program? Velmi slušný a poměrně důvěryhodný, a to nejen proto, že jsou z něj komunisté, jak řekl Vojtěch Filip, zděšeni.

Přejít na speciál Hledá se vláda

Hospodářství je v dobré pohodě, to ostatně byl náš tým před mistrovstvím světa také. Jenže obojí, ekonomika i fotbalisté, potřebuje mít fantastickou formu, když jde o to, vyhrát důležitý turnaj.

Radikální snížení daní je sice trochu riskantní krok, ale může přinést raketový růst, který zemi skutečně umožní překlenout propast do západní Evropy. Jasně pozitivní je i důraz na boj s byrokracií a proti korupci, stejně jako snaha více motivovat nezaměstnané.

Vláda respektuje volební výsledek, který skončil remízou levice a pravice, proto neruší přinejmenším sporné výhody, na nichž však voličům levice záleží, jako je bezplatné zdravotnictví a školství. Liberální reformu není možné dělat naplno, pokud s ní polovina lidí nesouhlasí.

Zelení prosadili nejdůležitější body svého programu. Další bloky Temelína by určitě pomohly ČEZ, zemi však stěží. A tlak na šetření energiemi vyjádřený ekologickou daní je pochopitelný.

Jaké jsou slabiny programu? Všechny strany mají nůž na krku a je jasné, že se budou snažit programové body splnit. Jenže nebudou používat fint? Že k nim jsou někteří členové ODS náchylní, ukazují pravděpodobné okolnosti zveřejnění takzvané Kubiceho zprávy. Ekologická daň zas může působit proti záměrům jejích tvůrců. Už dnes jsou energie drahé a lidé hledají náhradu v topení pneumatikami a šiškami, což ekologické není.

Přes vážné pochybnosti však je možná tento program nejlepší, jaký kdy u nás měla skutečná vláda. Tahle je ale jenom virtuální...


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video