Sofres-Factum: Podpora ODS stále roste

- Největší a stále rostoucí podporu voličů má nyní podle agentury Sofres-Factum nejsilnější opoziční strana - ODS. Vládní ČSSD naopak ztrácí a dotahuje ji KSČM. Vyplývá to z ve středu zveřejněných výsledků výzkumu veřejného mínění, který agentura provedla v posledních květnových dnech.

ODS koncem května dávalo přednost 24,3 procenta voličů a ve volbách by podle prognózy volebního výsledku zvítězila se ziskem 30,1 procenta hlasů. Počátkem dubna přitom ODS preferovalo 22,3 procenta respondentů a v hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny by ji volilo 28,9 procenta voličů. ODS dávají přednost lidé mladší 44 let, občané s maturitou a vysokoškolským vzděláním, podnikatelé, živnostníci a skupiny s měsíčním příjmem nad 25.000 korun.

Preference ČSSD, která v loňských volbách zvítězila, se koncem května snížily na 16,1 procenta hlasů oproti dubnovým 19 procentům a předpovídané volební výsledky na 19,4 procenta z dubnových 22,6 procenta. ČSSD má podporu vyváženou ve všech sociodemografických skupinách.

O pouhá 2,6 procenta za vládní stranou se s preferencemi 13,5 procenta umístila KSČM. V případných parlamentních volbách by komunisté podle agentury Sofres-Factum získali 17 procent hlasů a za ČSSD by zaostali jen o 2,4 procenta. Komunisty by volili lidé starší než 44 let. Přednost by jim dali lidé se základním vzděláním, důchodci, obyvatelé venkova a Moravané.

Unii svobody koncem května preferovalo 10,6 procenta voličů s prognózou volebních výsledků 12 procent a nejmenší avšak nejstabilnější preference 8,3 procenta má z parlamentních stran KDU-ČSL s prognózou 10,3 procenta.

Z mimoparlamentních stran si stále nejlépe vedou Strana zelených, Strana za životní jistoty, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa a Demokratická unie. Žádná z nich se však ani preferencemi ani v prognóze neblíží pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny.

K volbám by v druhé polovině května přišlo 75,7 procenta oprávněných voličů. Podíl lidí, kteří nevylučují, že využijí své volební právo, se již po řadu měsíců pohybuje mezi 70 a 75 procenty.

ODS dávají přednost lidé mladší 44 let, občané s maturitou a vysokoškolským vzděláním, podnikatelé, živnostníci a skupiny s měsíčním příjmem nad 25.000 korun. ČSSD má podporu vyváženou ve všech sociodemografických skupinách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video