ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Na školách musí viset vlajka, když je svátek, i o prázdninách. Navzdory vládě

  • 146
Školy budou muset i nadále vyvěšovat o svátcích a při jiných příležitostech o letních prázdninách českou vlajku. Vláda navrhovala tuto povinnost zrušit s tím, že to školy zbytečně zatěžuje, SPD ale prosadila ponechání povinnosti škol.

Na prázdniny připadají dva svátky, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 5. července a Den upálení mistra Jana Husa 6. července.

Poslanci SPD poukazovali na to, že vlajka je symbolem státní a národní svrchovanosti a nezávislosti. „Bez ohledu na čas a období vyvěšování státní vlajky je součást projevování národní hrdosti, u které je nutné ji podporovat zákonem a z těchto projevů neslevovat,“ uvedli ve svém pozměňovacím návrhu.

Vláda upozorňovala na to, že na prázdniny se obvykle plánují rekonstrukce školních budov. V takových případech může být vyvěšování vlajky podle důvodové zprávy v rozporu se zásadou vhodného a důstojného užívání státních symbolů.

Státní znak budou moci podle přijatého zákona používat i dobrovolní hasiči, což ocenil ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD.

Poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová ho napomenula, že dobrovolné hasiče mají na starost obce, nikoli ministr vnitra.

Hamáček, pod nějž jakožto pod ministra vnitra spadá Hasičský záchranný sbor ČR, jí opáčil, že to dobře ví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video