sněmovna - poslanci - ilustrační foto

sněmovna - poslanci - ilustrační foto | foto: Václav Pancer, MF DNES

Sněmovna podpořila zákon o policii, finální podobu však ještě nemá

  • 2
Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila nový zákon o policii. Ten mění územní členění policie, dává policistům nové pravomoci a zbavuje je některých povinností. Nyní se novelou budou zabývat sněmovní výbory.

Řada změn se týká dohledu policie na silniční provoz. Například při měření alkoholu v krvi by měla orientační dechová zkouška stejnou váhu jako odběr krve u lékaře.

Policie by nově vyšetřovala jen dopravní nehody, u nichž by vznikla velká škoda. O přesné částce bude Sněmovna ještě jednat. Uvažuje se o limitu 100 tisíc, nebo dokonce 250 tisíc korun. Vládní návrh také umožňuje, aby soukromé firmy nejen měřily rychlost vozidel, ale i pořizovaly osobní údaje řidičů.

Policisté by také již nemuseli zajišťovat dohled na velkých sportovních akcích, postarat by se o něj měli pořadatelé. Navíc by policie neměla doručovat úřední písemnosti a nemusela by asistovat soudním exekutorům v takové míře jako dnes.

Nově by naopak policie například mohla vypínat telekomunikační spojení v případě nebezpečí terorismu. Při pátrání by měli policisté přístup k údajům o telefonátech, použití platebních karet nebo o poskytnutí lékařské péče. Mohli by také vstupovat do všech živnostenských provozoven.

Vnější kontrolu policie by zajišťovala její inspekce, kterou by jmenovala vláda a na jejíž činnost by dohlížela zvláštní pětičlenná sněmovní komise.

Proti reformě policie se neúspěšně postavily opoziční ČSSD a KSČM, výhrady měli ale i někteří členové koalice. Opozice i zelení požadují například zásadnější změny v inspekci, která vyšetřuje policisty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video