Volný hodiny blokoval jednání. Uťal ho až Pikal, když odešel ministr Brabec

  • 553
Jednání Sněmovny v pátek zablokoval nezařazený poslanec Lubomír Volný. Poslanci jednali o zákonu, který má umožnit rozšíření pravomocí členů stráže přírody a lesní stráže. Volný si vzal slovo, hovořil a nikoho hodiny nepouštěl ke slovu. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip marně napomenul Volného, aby neobstruoval.

Nezařazený poslanec dokázal blokovat chod Sněmovny zhruba tři a půl hodiny. Na část svého vystoupení se u řečnického pultu i posadil.

Situaci vyřešili až ministr životního prostředi Richard Brabec a Pirát Vojtěch Pikal, který jako místopředseda Sněmovny řídil schůzi. „Byl jsem upozorněn, že v sále není přítomen člen vlády. Přeruším toto jednání Sněmovny na deset minut. Pak budeme pokračovat. A dostaneme se procedurálně k dalšímu bodu,“ řekl Pikal.

„Nebudete pokračovat, protože já přeruším jednání Sněmovny, tím, že odejdu z předsednického místa,“ uťal Pirát monolog poslance Volného, který se snažil pokračovat ve svém vystoupení.

Pro schvalování zákonů je vyčleněn ve středu a v pátek čas od 9 do 14 hodin. Poslanci se sice mohou dohodnout, že o zákonech mohou rozhodovat i jindy, ale v praxi to ve skutečnosti vypadá v pátek občas spíš tak, že poslanci hledají cesty, jak skončit dříve, aby mohli jet domů.

Širší pravomoci členů stráže přírody a lesní stráže, které měli poslanci v pátek schvalovat, se týkají zejména zastavování vozidel a mohly by se dostat do vládní předlohy proti invazivním druhům zvířat a rostlin.

Poslanci měli schvalovat i lepší dostupnost léčebného konopí

Sněmovna se kvůli obstrukci Volného v pátek nedostala například ke schvalování zákona, která měl zlepšit dostupnost léčebného konopí. Poslanci měli hlasovat o úpravách, které by zavedly možnost zásilkového výdeje léků na předpis, částečnou legalizaci konopí a umožnily by odborný dohled nad injekčním užíváním drog.

Ministerstvo zdravotnictví přitom nesouhlasí s nápadem poslance Pirátů Tomáše Vymazala, který navrhuje, aby v Česku vznikla místa, kde by lidé pod dohledem zdravotníků mohli bezpečně užívat drogy. Poslanec Pirátů si od toho slibuje méně smrtí z předávkování i úbytek použitých injekčních stříkaček v parcích či na dětských hřištích. Nápad ale narazil ve zdravotním výboru.

Brusel uvažuje o zákazu léčebných přípravků z konopí: 

22. srpna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video