ilustrační snímek | foto: AP

Poslanci odmítli možnost pěstovat si doma konopí pro vlastní potřebu

  • 120
Poslanci znovu odmítli snahu Piráta Tomáše Vymazala, aby si dospělí lidé mohli při splnění určitých podmínek vypěstovat a zpracovat až tři rostliny konopí výhradně pro vlastní potřebu. „To, co si lidé pěstují doma, není léčebné konopí,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Sněmovna schválila návrh, který má zlevnit léčebné konopí.

Lékaři ho budou moci předepisovat i elektronicky, což má snížit možnost nežádoucích účinků při kombinaci s jinými léky.

Pirát Tomáš Vymazal také neprosadil vznik místností, v níž by si drogově závislí mohli pod dohledem zdravotníků aplikovat návykovou látku, kterou získali na černém trhu.

Soukromé subjekty mají moci pode vládního návrhu, který ještě musí posoudit Senát, pěstovat rostliny konopí pro léčebné použití, vyrobit z nich léčivou látku a distribuovat ji za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku. Nyní Státní ústav pro kontrolu léčiv vykupuje na základě tendru objednaný objem konopí od vybraného dodavatele.

Ministerstvo zdravotnictví si od změny zákona slibuje zvýšení konkurence a pokles ceny léčivých přípravků s obsahem konopí. V současnosti stojí jeden gram léčebného konopí podle informací z lednového úvodního kola projednávání novely 170 korun až 250 korun.

Léčebné konopí se užívá třeba u chronických bolestí, na něž nezabírají jiné léky. Předepisují ho vybraní lékaři, například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou a AIDS.

Do novely by se dostal návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který předložil když byl jen poslanec a podle něhož by lékový ústav mohl blokovat internetové stránky, na nichž se nabízejí nelegální a padělané léky. Mohlo by také vzniknout centrální úložiště záznamů o očkování lidí, které by sloužilo jako elektronická obdoba očkovacího průkazu.

Poslanci podpořili návrh zemědělského výboru, podle kterého by se za technické pokládalo konopí s obsahem účinné látky THC do jednoho procenta, což je více než nyní.

Přes nesouhlas ministra Vojtěch prošel návrh poslance ANO Rostislava Vyzuly, aby se na konopný extrakt a tinkturu s obsahem do jednoho procenta THC nepohlíželo jako na návykovou látku.

Sněmovna odmítla možnosti zásilkového výdeje léků na předpis. Proti této možnosti, jak ji navrhli současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a poslanec ANO Patrik Nacher, se dříve postavila Česká lékárnická komora.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video