Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch | foto: Petr Topič, MAFRA

Odměny dostanou zdravotníci v první linii v červenci, řekl ministr Vojtěch

  • 66
Odměny pro zdravotníky v linii za jejich práci při zvládání koronaviru slíbil ve Sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zajistí to vyhláška k zákonu o kompenzacích osobám poskytujícím hrazené zdravotní služby, který schválili poslanci. Vojtěch řekl, že vyhláška počítající s mimořádnými odměnami zdravotníkům bude platit od 1. července.

Díky zákonu budou moci poskytovatelé zdravotní péče získat náhrady za koronavirový výpadek 30,5 miliardy korun. 

Schvalování návrhu zákona poslanci před týdnem odložili. Chtěli se nejprve seznámit s ministerskou vyhlášku, na jejímž základě se budou peníze rozdělovat. Přímé náhrady se předpokládají 27 miliard korun, zbytek by poskytovatelé měli získat zvýšením objemu hrazených služeb.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

„Jsou tady výkonově placené segmenty, které už dnes mají problémy s likviditou na základě toho, že zkrátka nevědí, jakým způsobem bude řešen výpadek té produkce, týká se to i třeba lázní ,“ uvedl ve Sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Skutečně ten zákon je naprosto zásadní, abychom na jeho základě mohli vydat takzvanou kompenzační vyhlášku. Je to stejné jako v případě zákona o veřejném zdravotním pojištění, kdy se dává zmocnění ministerstvu zdravotnictví vydat úhradovou vyhlášku,“ pokračoval.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Zákon jsme připravili takto rychle, abychom zajistili stabilitu českého zdravotnictví,“ dodal Vojtěch.

„Ve zdravotnictví se točí miliardy, a tak to bude mít velké dopady,“ řekl Pirát Mikuláš Ferjenčík a ocenil, že sedm koaličních poslanců umožnilo, aby se o zákonu ve Sněmovně v pátek konala rozprava.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video