Očkování proti covidu zůstane dobrovolné. Blatný hájil nákupy vakcín

  • 349
Kdyby se mělo očkování proti covid-19 změnit na povinné, vyžadovalo by to podle ministra zdravotnictví Jana Blatného celospolečenskou diskusi. Blatný to řekl při interpelacích ve Sněmovně s tím, že v současné době se taková změna nechystá. Na dobrovolnost či povinnost očkování se ho ptal poslanec opoziční ODS Petr Beitl.

„Proč je možné vyhláškou nařídit očkování proti žloutence, a proti covid-ne?,“ zeptal se poslanec ODS Petr Beitl na to, proč je očkování zaměstnanců v sociálních službách na covid-19 dobrovolné a ne povinné.

„Naše právní úprava opravdu nezohledňuje tuto možnost,“ opáčil mu Blatný a argumentoval i tím, že očkování proti covid-19 je dobrovolné i kvůli požadavku poslanců, aby povinné nebylo.

Mohli jsme mít naočkováno více lidí a méně mrtvých, vyčetl vládě Skopeček z ODS

„Kdo může za to, že Česká republika nenakoupila více vakcín?“ zeptal se ministra zdravotnictví další poslanec ODS Jan Skopeček. „Mohli jsme mít naočkováno více lidí a mohli jsme mít méně mrtvých,“ řekl.

„Rozhodnutí bylo na základě tehdejší očkovací strategie,“ opáčil mu Blatný a řekl mu, že mu šlo vždy o rozhodnutí ministra zdravotnictví - ať už šlo o Adama Vojtěcha či Romana Prymulu.

„Já jsem udělal maximum pro to, aby se k nám dostalo co nejvíce vakcín,“ uvedl Blatný a zastal se svých předchůdců. „Po bitvě je každý generál,“ řekl ministr.

Není to tunel na peníze, hájí Blatný antigenní testy ve firmách

Blatný hájil při interpelacích antigenní testování zaměstnanců ve firmách, které vláda nařídila. „Jsem stoprocentně přesvědčen, že to je dobrá cesta, ne tunel na peníze,“ řekl ministr.

Odpovídal na dotaz Karly Maříkové z SPD, zda antigenní testování není jen cesta, jak zdravotní pojišťovny připravit o peníze, které by ve zdravotnictví mohly být využity jinak.

Ministr zdravotnictví také odmítl, že antigenní testy nejsou dostatečně spolehlivé na to, aby se mohly používat. Testy ve firmách pomohly podle Blatného najít tisíce nakažených osob, kteří netušili, že mají covid-19.

Nikdo mě nemůže vinit, že jsem příznivec Ivermektinu, řekl Blatný

Komunista Jiří Valenta se zeptal Blatného, proč toleruje, že je v Česku proti covid-19 užíván experimentální lék Ivermektin, který v této souvislosti nedoporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), zatímco je bez souhlasu EMA proti ruské vakcíně Sputnik V.

„Mě nikdo nemůže vinit, že jsem příznivec Ivermektinu,“ odvětil Blatný. Je to podle něj nesrovnatelný příklad s vakcínou Sputnik V, protože Ivermektin je už v jiných zemích registrován jako lék, byť v jiné souvislosti.

Strategii očkování řešili poslanci i ve středu v podvečer. Blatný řekl poslancům, že po Velikonocích bude spuštěna registrace k očkování pro lidi nad 65 let a v červnu bude naočkováno 60 až 70 procent dospělé populace v České republice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video