Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura | foto: Petr Topič, MAFRA

Kdo uteče ze sálu, pomůže vládě, řekl před hlasováním o nedůvěře Stanjura

  • 401
Poslanci pěti stran (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN) požádali o schůzi k nedůvěře vládě Andreje Babiše, oznámil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Schůze bude ve čtvrtek 3. června od 9 hodin. Když se opozici podaří nedůvěru vyslovit, bude podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše následovat jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

„My považujeme za důležité, aby každá poslankyně, každý poslanec se postavil na závěr diskuse a řekl, zda má vláda Andreje Babiše jejich důvěru nebo nemá. Zároveň platí, kdo uteče ze sálu v takto závažném hlasování, vyslovuje důvěru,“ řekl Stanjura hlavně v narážce na komunisty, kteří právě tuto variantu zvažují.

„Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli vyslovit nedůvěru této vládě, je i potvrzený střet zájmů Andreje Babiše,“ prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš. Nyní podle něj reálně hrozí, že vyplacené dotace jeho firmám, zaplatí čeští občané.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová připomněla, že v Česku je už více než třicet tisíc koronavirové pandemie. Vláda podle ní mohla udělat víc pro to, aby těchto obětí nebylo tolik.

„Nemůže mít naši důvěru vláda, která za leden až duben tohoto roku zasekne sekeru 192 miliard korun,“ řekl šéf lidovců Marian Jurečka. Vytkl také vládě, že není schopna zajistit dostatečnou podporu spojenců při rozhodnutí vykázat ruské diplomaty kvůli důvodnému podezření, že za výbuch ve Vrběticích nesou odpovědnost důstojníci ruské vojenské tajné služby Anatolij Čepiga a Aleksandr Miškin.

„Vláda, která si ze zákonů dělá trhací kalendář, nemůže mít naši důvěru,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan. Vláda podle něj na lidi prosazuje přísnost, ale neaplikuje ji sama na sebe.

Hlasování o nedůvěře vládě považuje Babiš za zbytečné. „Myslím si, že je zbytečné dělat to čtyři měsíce před volbami. Opozice si bude dělat kampaň,“ řekl premiér po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, který mu již dříve slíbil, že ho nechá dovládnout do voleb, i kdyby mu byla vyslovena nedůvěra.

Komunisté zvažují možnost odchodu ze sálu

Hlasování tak bude mít zřejmě hlavně symbolický význam. Babiš zatím nemá jistotu, jak jeho vláda při hlasování dopadne. Předseda KSČM Vojtěch Filip mu sdělil, že komunisté věc projednají ve středu v širším vedení a ve čtvrtek v poslaneckém klubu. Budou tak Babiše i opozici napínat až do poslední chvíle.

Jenže právě to, že se uvnitř KSČM nepodařilo jeho oponentům svrhnout současného předsedu, zvýšilo šanci, že komunisté vládě nějakou formou při hlasování pomohou. Například právě odchodem ze sálu.

„Jedním z největších hříchů Andreje Babiše, že přivedl k reálné moci komunisty,“ řekl na tiskové konferenci Stanjura. Připomněl dřívější vyjádření komunistů, že pokud někdo jiný vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, připojí se k tomu. Ve čtvrtek lidé uvidí, zda to byla jen proklamace na tiskové konferenci, nebo skutečný postoj KSČM.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že jeho strana spolu se STAN preferovala rovnou rozpuštění Sněmovny, ale ukázalo se, že pro to není 120 hlasů, a tak Piráti nakonec od takového hlasování ustoupili.

„Je nezodpovědné vyvolat v současné době vládní krizi,“ řekl první místopředseda sociální demokracie Roman Onderka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video