Americký radar

Americký radar

Smlouva o radaru se odkládá zřejmě až do července

  • 32
Hlavní česko-americká smlouva týkající se radaru bude možná podepsána až v polovině července, řekl dnes vicepremiér pro EU Alexandr Vondra v rádiu Frekvence 1. Podle něj ale zatím přesný termín není znám. Premiér Topolánek chce práci na smlouvách podpisem ukončit do prázdnin.

Původně se předpokládalo, že dohodu podepíše již dnes v Praze americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Kvůli její zaneprázdněnosti nakonec byla návštěva odložena.

"Zatím ten termín ještě nemáme. Já si myslím, že by to mohlo klapnout v červnu, nejpozději v první polovině července," uvedl Vondra. Dodal, že si nepřipouští možnost, že by hlavní smlouvu nakonec podepsal místo Riceové někdo jiný, protože jde o důležitý krok.

Podle Vondry by ministryně mohla v létě podepsat současně již hotovou hlavní smlouvu a stále ještě nevyjednanou doplňkovou smlouvu SOFA o pobytu amerických vojáků na českém území, která by do té doby mohla být též dokončena.

"Snad ano. Hlavní dohoda je hotová. Dohoda SOFA, tam ještě zbývá se dohodnout na některých daňových otázkách. Potřebujeme tedy ještě chvilku čas, ale myslím si, že do té doby by to dojednáno být mohlo. Z 95 procent je smlouva SOFA dojednána. Zbývá zhruba pět procent," podotkl. Smlouva SOFA podle něj počítá mimo jiné s tím, že na základně by vojáci podléhali americkému právu a mimo ni českému.

Vše o americkém radaru v Česku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video