Jordánský tank Khálid - původně britský Chieftain

Jordánský tank Khálid - původně britský Chieftain | foto: Vojenský historický ústav

Slavné tanky na sebe mířily přes Jordán, v Česku stanou bok po boku

  • 51
Češi mají zásluhou Vojenského historického ústavu světový unikát. Na sobotním Tankovém dni v Lešanech vystaví bok po boku dva slavné tanky z Blízkého východu - izraelskou Merkavu a jordánský Khálid. Návštěvníci také uvidí zrekonstruovaný prvorepublikový tančík Praga AH-IV-Sv.

Tankový den ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech u Týnce nad Sázavou bude už osmý v pořadí. Letos se zaměří na Blízký východ, "oblast, v níž se studená válka nejčastěji měnila v tu skutečnou a v níž mocnosti zkoušely svou nejmodernější techniku," vysvětlil Vojenský historický ústav.

Zlatým hřebem dne bude společná ukázka nového přírůstku VHÚ - jordánského těžkého tanku Khálid - a izraelské Merkavy. Takovou dvojici podle ústavu nelze spatřit v žádném jiném muzeu na světě.

Zásilka tanků Khálid (původně britský tank Chieftain) byla původně určena pro Írán pod vládou šáha Pahlavího. Jenže islámská revoluce pouta Teheránu a Londýna zpřetrhaly a 274 těžkých obrněnců objednalo Jordánsko, tehdy ještě ve válečném stavu se sousedním Izraelem (mír obě země uzavřely až v roce 1994).

Tank Merkava

Izraelský tank Merkava v Lešanech (foto iDNES.cz, 2009)

Izraelský tank Merkava je rovněž pozoruhodný - kombinuje roli klasického tanku s motorem v přední části (což zlepšuje ochranu posádky) při zásahu) a obrněného transportéru - uveze několik plně vyzbrojených pěšáků. Merkavy začali Izraelci zařazovat do armády počátkem 80. let.

Na své si přijdou ale i příznivci výzbroje československé provenience. "Poprvé se po nesmírně náročné čtyřleté rekonstrukci představí tančík Praga AH-IV-Sv," láká diváky Vojenský historický ústav.

Na svou dobu konstrukčně zdařilý a spolehlivý tančík prvorepublikoví zbrojaři úspěšně vyváželi do Íránu, Rumunska, Habeše či Švédska. Právě z posledně jmenované země Češi tančík v roce 2006 odkoupili. Do výzbroje předválečné čs. armády však zařazen nebyl, naopak ve švédské armádě tančíky pod označením Stridsvagn m/37 sloužily od roku 1938 až do roku 1953.

Tančík Praga AH-IV-Sv

Tančík Praga AH-IV-Sv je na snímku ještě bez švédské kamufláže. Tu představí VHÚ až na Tankovém dni v Lešanech. Foto VHÚ

V Lešanech nebude chybět ani současná technika - transportér Pandur, obrněná vozidla Iveco nebo modernizovaný tank T-72 M4 ze 73. tankového praporu Přáslavice.

TANKOVÝ DEN V LEŠANECH

Areál, včetně stálé muzejní expozice s více než 450 kusy historické vojenské techniky, se veřejnosti otevře v sobotu v 9:30. Program začíná v 10:30.

I tentokrát České dráhy vypraví historický vlak tažený parní lokomotivou. Ten vyjede z nádraží Praha Bráník v 9:46 a do zastávky Krhanice by měl dorazit v 10:57. Zpátky pojede v 17:58.

Zdroj: Vojenský historický ústav


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video