Školy lákají studenty na jejich hvězdy

  • 18
Mezi školami vypukla pomyslná válka o žáky. Zatímco zápisy prvňáčků na základních školách jsou v plném proudu, střední školy horečně vábí studenty k podání přihlášek. Lákají na známé tváře, dávají si reklamu do rádií, některé dokonce nabízejí rodičům peníze.

V jídelně pražského Gymnázia Budějovická to vypadalo jako na filmové premiéře. Hvězda filmu Snowboarďáci Vojta Kotek, který zde studuje, se nestačil podepisovat a neustále ho obklopoval shluk fanoušků.

S nápadem nalákat na filmovou tvář nové adepty studia při Dni otevřených dveří přišlo minulý týden vedení školy. "Vojtu jsme oslovili a on velmi rád přijal. V jídelně jsme s ním zorganizovali besedu," vysvětlila ředitelka gymnázia Hana Jiráková.

I takto se snaží školy čelit klesajícímu počtu dětí. Naplnit třídy je rok od roku těžší, a tak ředitelé přicházejí s různými lákadly jak pro děti, tak pro rodiče.

Ale ani filmová hvězda není všemocná. Alžběta Vlasáková, která Den otevřených dveří navštívila, nakonec podá přihlášku na jinou školu.

"Dozvěděla jsem se, že bychom jako prváci byli v úplně jiné budově. Měla bych to dál z domova. Ale přiznám se, že určitou roli hrálo i to, že bych Vojtu vůbec nepotkávala," řekla Vlasáková.

Školy vábí reklamou i pěnězi
Svoji školu se rozhodli podpořit i žáci trutnovské základní školy, kteří pro regionální rádio Černá Hora nahráli reklamní spot. "Získali jsme zdarma reklamní čas ve vysílání, tak jsme se rozhodli využít ho k tomuto účelu," vysvětlil ředitel Roman Hásek.

Základní škola Mlýnská v Mohelnici má zase reklamu na místní kabelové televizi. Některá menší města a obce dokonce rodičům přispívají na pomůcky nebo jim věnují nemalé finanční částky, pokud své ratolesti zapíší právě k nim.

Rekord letos drží Bezděkov na Klatovsku, kde rodiče, kteří ponechají své dítě ve škole alespoň na dva roky, získají dvacet tisíc korun.

Tento způsob odmítá starosta obce Skrbeň na Olomoucku Tomáš Spurný: "Uplácení rodičů se nám zdá nemorální. Raději přispíváme pěti sty korunami na pomůcky."

Existují však i výjimky. Před Hálkovou základní školou v Ostravě-Porubě rodiče v den zápisu nocovali. Rozšířená výuka jazyků od první třídy jim byla dostatečnou motivací.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video