Poslední srpnový týden přinese letní počasí. Ilustrační foto

Poslední srpnový týden přinese letní počasí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Školáci prožijí závěr prázdnin v kraťasech, čeká je hezké počasí

  • 11
Děti se na konci prázdnin obejdou bez dlouhých rukávů a holínek. Poslední srpnový týden totiž přinese příjemné letní počasí bez častějších přeháněk. Teploty by se měly držet na 25 stupních Celsia. Meteorologové očekávají podobné počasí i na začátek školního roku.

Po víkendovém ochlazení bude v příštím týdnu proudit do České republiky teplejší vzduch. V pondělí můžeme ještě očekávat přeháňky a teploty do 24 stupňů Celsia, v dalších dnech už by ale mělo být tepleji.

Skoro jasno až polojasno a teploty kolem letních 25 stupňů Celsia vydrží až do neděle. Slunečné a teplé dny čekají meteorologové i na začátku září.

I když září už bývá označováno za podzimní období, do konce astronomického léta zbývá ještě celý měsíc. I proto se teplé dny na konci prázdnin nedají podle meteorologů označovat za babí léto - jde prostě ještě o léto skutečné.

Babí léto se může vyskytovat až na podzim, tedy od konce září přibližně do konce října. Jsou pro něj typické velké rozdíly mezi nočními a denními teplotami, ranní a dopolední mlhy, ranní a noční mrazíky a jasná bezoblačná obloha.

Letošní léto bylo podle meteorologů ve svých dvou třetinách statisticky normální. Průměrná teplota dosahovala 18,7 stupně Celsia, což bylo o 1,1 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem. K mírně nadprůměrným teplotám přispěl zejména začátek léta, tedy poslední dekáda června, kdy byly teploty o více než tři stupně nad průměrem.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video