Diskuze

Nóta Rusku: Neudělali jste nic pro další fungování vaší střední školy u nás

Rusko neučinilo žádné kroky k tomu, aby střední škola při ruském velvyslanectví v Praze mohla řádně fungovat v nadcházejícím školním roce. Už na jaře česká diplomacie uvedla, že učitelé a další personál si musí zažádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. Ministerstvo zahraničí Rusku odeslalo diplomatickou nótu týkající se fungování školy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Nechápu, proč bychom my měli vyvíjet jakoukoliv aktivitu. Rusové znají pravidla, pokud je nerespektují, škola nebude. Naprosto jednoduchá záležitost. Nevidím jediný důvod, proč by měli být učitelé diplomaté. Jejich škola, jejich problém.

2 0
možnosti
BV

Ruské Ministerstvo zahraničí provozuje dalších 83 škol v dalších 75 státech celého světa a to na stejném principu, jako měla ta Škola při ruské ambasádě v Praze. V některých státech má dvě školy např v USA ve Washingtonu a New Yorku, či v Německu v Berlíně a v Bonnu. V Indii dokonce tři. Těmto 75 státům včetně USA, GB a Německa nevadí, že byly založeny na základě rozhodnutí a licence ruských vzdělávacích orgánů a že výuka probíhá pole ruských standardů.

Dále je uvedena část států kde tyto školy jsou:

Austrálie, Rakousko, Alžírsko, Angola, Argentina, Bangladéš, Belgie, Bulharsko, Brazílie, Spojené království, Maďarsko, Vietnam 2x, Guinea, Německo 2x, Dánsko, Egypt, Izrael, Indie 3x, Španělsko, Itálie, Čína 2x, Kolumbie, Lucembursko, Mexiko, Holandsko, Norsko, Pákistán 2x, Polsko, Portugalsko, Slovensko, USA 2x(Washington, New York), Turecko 2x, Finsko, Francie 2x, Švýcarsko 2x, Švédsko, Jižní Afrika, Japonsko, atd.

Celý seznam i s odkazy na příslušné webové stránky těchto škol najdete zde: http://ru-pekin.edusite.ru/p10aa1.html

Na těchto stránkách v sekci dokumenty najdete příslušné zřizovací povolení a licence - RUSKÉ!

Např u Školy při Ruské ambasádě ve Washingtonu: http://resw.us/oficialnye-zhokumenty.html

Obdobné dokumenty najdete i u té pražské.

Naši "Obři" tedy požadují od Ruska změnit systém školy při ambasádě v Praze, který nevadí dalším 75 státům včetně našich spojenců. Není divu, že Rusko na jejich nóty vůbec nereaguje. protože ten požadavek je z hlediska fungujících výše uvedených škol v 75 státech vysloveně směšný.

0 3
možnosti
JV

Zřejmě to bude kvůli nově vzniklé paritě. Rusové na jedné straně chtějí zvýšit počet svých diplomatů u nás, ovšem na straně druhé nechtějí o paritním navýšení naší diplomatické mise ani slyšet. Osobně nevidím jediný důvod, proč by měli být jejich učitelé diplomaté. Jsou tu hosté, pokud nerespektují naše pravidla, podle kterých může škola normálně fungovat, tak zkrátka žádnou školu mít nebudou.

Jsem rád, že si MZV nesedne před nehorázně drzým jednáním Rusů na zadek a stojí si za svým.

3 0
možnosti
JB

Pokiaľ viem, tak MZV ČR navrhlo a následne sa dohodlo s Ruským MZV, aby na zastupiteľských úradoch v oboch krajinách pracoval rovnaký počet osôb. To znamená že nezáleží na tom koľko je z nich diplomatov. Medzi nich sa samozrejme počítali aj pracovníci, ktorí sa nezaoberali priamo zastupiteľskou činnosťou, tak ako to požadovala česká strana. Z presne tohoto dôvodu, musel byť v Moskve zatvorený Český dom, tak ako v Prahe, ruská škola.

Neviem z akého dôvodu teraz MZV ČR obviňuje Rusko, že neotvorilo túto školu. Jediným reálnym dôvodom je určite skutočnosť, že Rusko tým že by škola nemala dostatok študentov nemá žiadne škody, naproti tomu nečinnosťou Českého domu v Moskve ČR stráca jak po ekonomickej tak aj po reprezentatívnej stránke.

Ja v tomto vidím skutočnosť, že ČR nedomyslela svoje kroky voči Rusku, tak ako aj vo vzťahu s Čínou, čo si zase odniesla automobilka Škoda.

2 1
možnosti
JB

Je nutné dodať, jak Ruská škola v Prahe, tak aj Český dom v Moskve boli súčasťou zastupiteľstiev oboch krajín.

Na Slovensku tomu hovoríme, že zas niekto strelil capa.

1 2
možnosti
VK

vůbec jim nešlo o tuhle školu, chtěli na poslední chvíli hodit vidle do striktní parity, aby si tu mohli nechat více lidí. A teď když to nevyšlo tak na to hodili knedlík. Upřímně nechápu proč se naši tak snaží... neudělali to tak školu zavřít a je pokoj.

4 0
možnosti
MV

Rusáci jsou hnůj. Totalitní nadutost a pocit výjimečnosti a práva na speciální zacházení, jako by nás stále okupovali.

4 0
možnosti
JA

Nějak z toho článku nechápu, jestli tu školu chtějí vůbec provozovat, nebo ne. Mám z toho spíš dojem, že o provoz školy nestojí a z naší strany je z nějakýho důvodu snaha o vyvolání jednání. Jako když se dva rozhádaj a jeden má snahu se odobřit. Ale může to být jen můj dojem, protože povrchní žurnalistika nic jinýho nedovoluje.

2 3
možnosti

Oni sem chtějí dostat především zpět lidi pod diplomatickým krytím a berou si jako rukojmí děti. To je snad jasné na první, druhý i třetí pohled.

9 1
možnosti
VH

Nějak nechápu, v čem je problém?

Jsou nějaká pravidla pro fungování mezinárodních škol, podle kterých funguje dalších 18 škol, od bulharské, po japonskou.

Rusové byli od jara upozorňováni, aby školu převedli do režimu zahraniční školy v ČR, jako ostatní a jestli to neudělali, jejich smůla.

3 0
možnosti

Problém je jen, že Rusové chtějí aby byl problém tj. aby měli palivo pro svoji propagandu a naše kolaboranty. Nic více bych za tím nehledal.

6 0
možnosti
MH

Další kopanec do Ruska.

0 5
možnosti
MS

Tady Rusko kope samo sebe a ještě si děti berou jako rukojmí.

5 0
možnosti
MZ

Rusové ať se vzdělávají v Rusku. Tady už dost!

1 0
možnosti
PK

Minutka nenávisti se úspěšně rozjíždí a už k tomu stačí opravdu málo. ;-D

1 9
možnosti

Ale o tom Rusů přece jde, ne :-)? Jinak by se nechovali jak se chovají.

8 1
možnosti