Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skandál v Plzni propukl účelově, tvrdí konspirační teorie

  13:39
Milan Kindl nenese vinu za rychlé udělování titulů. Stojí za tím prý spory politiků a zájmy mocných byznysmenů. Tvrdí to alespoň ČTYŘI konspirační teorie.

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni - instituce, která nechtěně ukázala na problém přesahující západočeský region | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Plzeňskou právnickou fakultu ohrožuje obří skandál kvůli rozdávání titulů. Prší na ni obvinění, že významní politici, krásné modelky i vlivní policisté nemuseli pět let ležet v knížkách a diplom magistra práv získali za pouhý měsíc.

Je opravdu tou nejhorší fakultou mezi ostatními? Existuje řada uznávaných lidí, kteří poukazují na to, že se podobné nepravosti dějí i na jiných vysokých školách a že skandál na plzeňských právech propukl zcela účelově. Vidí za tím vliv mocných, kteří se rozhodli zničit konkurenční školu a zdiskreditovat její šéfy. Sesbíral jsem čtyři populární konspirační teorie.

1. Stojí za tím Diag Human
Tohle si myslí hlavní postava skandálu Milan Kindl, bývalý proděkan fakulty. A pozor, stoprocentně je o ní přesvědčeno i vedení ministerstva zdravotnictví. Proč? Švýcarská firma Diag Human, která chtěla v tuzemsku obchodovat s krevní plazmou, nabyla dojmu, že ji chce Milan Kindl v roli arbitra jejího sporu se státem připravit o devět miliard korun. To už stojí za to rozjet špinavou kampaň proti bývalému proděkanovi, myslí si na ministerstvu zdravotnictví. Diag to vehementně popírá.

Drsný spor o balík peněz, který se táhne už dlouhých šestnáct let, jde do finále, v němž švýcarské firmě hrozí porážka - i kvůli Kindlovi.

Kauza plzeňských práv

Plzeňská právnická fakulta nyní řeší případy 400 studentů, kteří absolvovali pětiletý obor během kratší doby. Třicet pět z nich vystudovalo za méně než tři roky.

Ale postupně: Na počátku byla jediná věta z roku 1992 - "firma Diag Human je neseriózní". Autorem výroku byl tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar. Diagu tím zmařil výnosný obchod s krevní plazmou a firma Josefa Šťávy z toho obvinila Česko. Na prozatímním konci sporu je 326 milionů korun vyplacených státem a dvě prohrané arbitráže.

Jenže stát se nedávno odvolal k rozhodující arbitráži. Jde vlastně o verdikt tříčlenné komise, jemuž se pak obě strany podřídí. Každá si jmenuje svého arbitra a třetího určí soud.

Bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl na tiskové konferenci, kde obhajoval  své působení na fakultě. (20.10.2009)

Bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl.

Česká republika si za svého arbitra zvolila Milana Kindla, proti němu Diag Human nasadil švýcarského advokáta Damiana Della Ca. Letos v dubnu se stal třetím arbitrem prezident Hospodářské komory ČR a pražský zastupitel spojený s ODS Petr Kužel. A pak se začaly dít věci.

Zástupci státu si složení komise pochvalovali. "Je to krok umožňující rychlé ukončení mnoho let trvající kauzy," prohlásil náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Naopak zástupci Diagu zuřili.

Z otevřené přestřelky bylo už před verdiktem jasné, jak asi arbitráž dopadne: Kindl a Kužel rozhodnou, že stát nic Diagu platit nemusí. Konspirační teorie tvrdí, že zvrátit to lze jedině totální diskreditací jednoho z nich.

A tento cíl je splněn. Pověst Milana Kindla je nenapravitelně zničena. Jakékoliv jeho minulé i budoucí (byť sebeušlechtilejší) rozhodnutí je dnes snadno zpochybnitelné. Slabinou této teorie je logická námitka, proč by si firma jako terč, který zlikviduje, vybrala zrovna Milana Kindla a ne Petra Kužela.

2. Všemocný ČEZ útočí
O obří energetické firmě ČEZ se s trochou nadsázky říká, že ve skutečnosti vládne Česku ona, nikoliv vláda. O všem důležitém se prý rozhoduje v Duhové ulici, sídle firmy, nikoliv ve vládní Strakově akademii. Tak se logicky objevila teorie, že za skandálem na plzeňských právech jsou energetici a hlavně jejich šéf Martin Roman.

Roman se svými známými totiž už delší dobu vážně přemýšlí, že v Plzni založí soukromou Vysokou školu Emila Škody. Učila by se tam práva, ekonomie a časem možná i technika. Lidé okolo něj už oslovili exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila s nabídkou, aby jim školu rozjel.

Šéf ČEZ Martin Roman

To vyvolalo u stoupenců této konspirační teorie zajímavou domněnku: Jiří Pospíšil jako nový děkan teď plzeňskou právnickou fakultu rozhodně neresuscituje, nýbrž definitivně umrtvuje, vždyť už jí není pomoci. Veřejná právnická fakulta brzy přijde o akreditace učit, tím zanikne a na trhu se uvolní prostor pro novou komerční vysokou školu. Pospíšil i Roman to samozřejmě odmítají.

Martin Roman, šéf firmy ČEZ

Zlikvidovala školu konkurence? "Konspiračními teoriemi o mně byste mohli plnit noviny každý den. Uvažujeme o škole Emila Škody v Plzni, ale to s tím nesouvisí."

"Konspiračními teoriemi o mně byste mohli plnit noviny každý den. Vůbec nevím, jak to všechno stíhám," reagoval Martin Roman, sám absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. "Tohle je ale hodně mimo. Pokud vím, tak o škole Emila Škody se nějaký čas vedou společenské debaty u vína. To je zatím tak všechno. Nevím, jak by to mohlo ovlivnit rychlostudia, ztráty indexu a opsané práce na plzeňské právnické fakultě," dodal.

3. Za vším hledej politiku
JUDr. Stanislav Gross, JUDr. Marek Benda, Mgr. Ivana Řápková, seznam prominentních politiků, kteří plzeňská práva absolvovali, nabízí další teorii: je za tím politický boj.

Bývalého sociálnědemokratického premiéra Grosse, který si do Plzně vyrazil pro doktorát, nemají jeho nepřátelé rádi, protože zbohatl po odchodu z politiky. Poslance za ODS Bendu nesnášejí jeho spolustraníci v Praze, protože jako jeden z mála podporuje Mirka Topolánka, nikoliv primátora Pavla Béma.

Stanislav Gross

A starostku Chomutova Řápkovou nemusí nejen opoziční politici, ale i kolegové z ODS. Vždyť populární politička začala přerůstat přes hlavu místním šíbrům navyklým diktovat.

O této verzi je nejvíc přesvědčena Ivana Řápková, která už Západočeskou univerzitu žaluje a chce omluvu a odškodnění jeden milion korun. Má pocit, že její slibně nastartovanou politickou kariéru, která má pokračovat v létě postupem do Poslanecké sněmovny, může image "lžimagistry" zničit.

"Nepravdivá tvrzení a zásah do osobnostních práv by mohly vést až k vyřazení z veřejného života," zdůvodňuje Řápková.

Politiku do toho vnáší i dva muži, kteří skandál řeší, akademici a politici v jedné osobě. Rektor Západočeské univerzity Josef Průša je členem ČSSD, děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil zase ODS. Sociální demokrat Průša už vyzval Řápkovou, aby předložila důkazy, že školu řádně vychodila. Tím jen utvrzuje zastánce této teorie, že jde o politický boj.
Minimálně následně se z toho stal.

Občanští a sociální demokraté se škodolibě napadají, v čích řadách je více absolventů plzeňských práv. "Jezdil jsem kolem billboardů turbomagistry Řápkové, kde bylo motto - stejný metr na všechny. Zřejmě myslela na naše romské spoluobčany. Já bych jenom dodal: aneb jak se stát magistrou práv za tři týdny," naváží se šéf ČSSD Jiří Paroubek do své soupeřky v Ústeckém kraji.

A pozor, i uznávaný Otakar Motejl, ombudsman a bývalý ministr spravedlnosti, za tím nepřímo vidí politiku: "Za všechno může Ústavní soud, kdyby byly volby, nebyla by aféra se Západočeskou univerzitou." Politici by podle něj válčili o hlasy, nikoliv o vytahování zahrabaných indexů a diplomů.

4. Připravili to učitelé
Pokud je tato teorie nejblíže pravdě, není to s plzeňskými právy zase tak špatné. I když to akademickému sboru trvalo věčnost, než se proti vedení fakulty švindlujícímu s tituly vzbouřilo. Nový děkan Pospíšil mnohé z těch, co na nepravosti upozorňovali, odměnil funkcemi v čele fakulty.

Petr Bezouška z katedry občanského práva odhalil plagiát u odvolaných šéfů fakulty. Proděkan Ivan Tomažič opisoval, proděkan Milan Kindl a děkan Jaroslav Zachariáš přihlíželi.

Varovali i další učitelé, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, plzeňský advokát Jan Kocina, profesoři Karel Eliáš nebo Helena Válková.
"Myslím si, že všichni nemají čisté svědomí," brání se Milan Kindl, že ho jen chtěli vyštípat. A staví se do role nepochopené oběti. "Když upálili mistra Jana Husa, moc to nevypadalo, že jeho myšlenky zvítězí. Když popravili Pythagora za ohrožování mládeže nesprávnou výukou, nezdálo se, že by jeho myšlenky zrovna vyhrávaly, ale dnes se je učíme," přirovnává se.

Jak už to u všech konspiračních teorií bývá, strašně snadno se jim věří, ale zřejmé důkazy chybějí. A tak je možné, že mohou být alespoň trochu pravdivé všechny. Nebo se teď někde v ústraní může smát schopný konspirátor.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...