Bouračka na D1

Bouračka na D1 - Automobilová havárie na dálnici D1. (21. března 2005) | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Silniční zákon: znovu a předělat!

  • 17
Senátoři nevyužili jedinečnou šanci dokázat, že existence horní komory českého parlamentu není tak zbytečná. Na stole měli další z vládních legislativních paskvilů – novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která mimo jiné zavádí bodové hodnocení přestupků řidičů.

Navrhli sice řadu pozměňovacích návrhů, nejvíce kritizované pasáže však v návrhu až na pár výjimek nechali.

Zpět do Sněmovny jde tak například původní hranice počtu trestných bodů, po jejím dosažení přijde hříšník o řidičský průkaz, prošly i různé tresty za malé a větší množství alkoholu v krvi. Naopak řidiče osobních vozů jistě "potěší", že neprošel poslanci prosazený zákaz předjíždění kamionů na dálnici o dvou jízdních pruzích.

Stačí zapomenout doklady

Sám záměr tvůrců novely – zajistit větší bezpečnost na silnicích, které někdy připomínají divoké rodeo, kde se nedodržují ani základní pravidla slušnosti či vzájemné ohleduplnosti, je jistě chvályhodný. Ale nad některými návrhy, které ani Senát neodstranil, nezbývá nic jiného než se usmát. Nedovedu si například představit, že by policisté opravdu odebrali sedm bodů řidiči, který bude řídit bez řidičského průkazu.

Kde však dotyčný vezme svůj bodový bonus, ze kterého se mu budou odečítat body, když třeba nikdy řidičský průkaz nevlastnil? Úsměv začne tuhnout na rtech v okamžiku, kdy se člověk zamyslí nad možným přístupem ze strany policistů. Asi každému se stane, že si doma zapomene peněženku, klíče a také doklady od vozidla. Znamenalo by to tedy, že řidič, který jezdí podle všech pravidel, zapomene dvakrát doma řidičský průkaz a přijde o něj automaticky na rok? Kdo bude posuzovat, zda důvod, proč u sebe nemá řidičský průkaz, je akceptovatelný? Opravdu je jízda bez řidičského průkazu stejným prohřeškem jako jízda pod vlivem alkoholu?

Ostatně, u alkoholu se poslancům podařila opravdová perla. Nově se podle návrhu mělo rozlišovat mezi malými a velkými pijany. Ten, kdo bude mít v krvi jen pár desetin promile alkoholu, přijde o tři trestné body, větší pijan hned o sedm. Pominuli obecně toto nesmyslné rozdělení, které jednoznačně zavání tolerancí k alkoholu za volantem, pokládám si rovnou otázku, proč ten, kdo bude mít v krvi
třeba tři promile alkoholu, přijde "jen" o sedm bodů, a ne rovnou o řidičský průkaz.

Když si to vezmu z osobního hlediska, najezdím ročně kolem 20 tisíc kilometrů, a pokud se nedopustím žádného dopravního přestupku, nenarazím na preventivní dopravní kontrolu, co je rok dlouhý. Mohu tedy prakticky stále jezdit pod vlivem alkoholu, neboť pravděpodobnost namátkové kontroly je minimální, a pokud mě zastihne, přijdu "jen" o sedm bodů.

V tomto bodě mě také napadá, kolik poslanců už mělo problémy s alkoholem za volantem.

Skuteční piráti uniknou

Pokud tedy nyní poslanci podpoří znovu navržený zákon ať už v původní nebo Senátem změněné podobě, jedno je jisté – postiženi budou nikoliv ti praví zločinci za volantem, ale ti slušnější řidiči, kteří se dvakrát nepřipoutají, dvakrát zvednou v autě mobil a jednou pojedou na přehledné silnici v obci 70 km/hod.

Mám dojem, že celý bodový systém má za cíl zamaskovat neschopnost policie postihovat ty skutečně nebezpečné přestupky, jako je riskantní jízda, řízení auta, jehož technický stav svědčí o tom, že prošlo technickou prohlídkou jen omylem, či řízení pod vlivem alkoholu. Řidiči, který má v krvi třeba více než jedno promile alkoholu, je zbytečné strhávat body.

Ten patří rovnou za mříže.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video