Sníh na silnicích

Sníh na silnicích | foto: MF DNES

Silnice na Zlínsku jsou většinou sjízdné

Většina silnic ve Zlínském kraji je sjízdná bez větších problémů. Řidiči by si měli dávat pozor hlavně ve vyšších polohách, kde se drží několikaticentimetrová vrstva uježděného sněhu. Tato místa silničáři sypou drtí. Protože však stále padá sníh, měli by být řidiči opatrní. Policisté museli řešit několik nehod brzy ráno, kdy byly silnice místy i kluzké.

"Všechny silnice, které můžeme ošetřovat chemicky, jsou holé a mokré. Na cestách, kde se může jen sypat drť je pár centimetrů sněhu," popsal situace ve zlínském okrese dispečer silničářů.

"Teď je situace docela dobrá. Nemám tady žádná hlášení o větších problémech. Snad jedině táhlá stoupání mohou dělat problémy nákladním autům. Hlavní tah na Vsetín, kopec Syrákov, je sjízdný bez potíží," podotkl po poledni zlínský silničář.

Podobná situace je i na Kroměřážsku a Uherskohradišťsku. "Řidiči nemusí mít obavy ani v okolí Bystřice pod Hostýnem. Silnice ve vyšších místech  mají asi pět centimetrů sněhu, na kterém je drť," uvedl kroměřížský dispečer silničářů.

Na hlavním tahu z Brna směrem na Uherské Hradiště a česko-slovenské hranice je situace také dobrá. "Kolegové z Buchlovských kopců mi před chvíli volali, že mají vše pod kontrolou. Cesta je mokrá, zcela bez sněhu," uvedl dispečer silničářů z Uherského Hradiště.

Řidič by si tak ve Zlínském kraji měli dávat pozor hlavně na silnice II. a III. třídy ve vyšších polohách, kde nemusí být teplota nad nulou a sníh se může držet. I tyto vozovky silničáři pravidelně ošetřují posypem.

Dvakrát více nehod
Podle policejních statistik se ve zlínském okrese stalo dopoledne 17 nehod. "Většinu z nich jsem museli řešit těsně po sedmé hodině ráno na silnicích II. třídy. Nehody zavinili řidiči svoji neopatrností na zasněžených silnicích," sdělil policejní mluvčí Ivo Mitáček.

Při ne příliš vážných nehodách, kterých se stalo dvakrát více než v minulých dnech, nebyl nikdo zraněn a škoda dosáhla několika desítek tisíc korun. "Postupně se situace zlepšila, když se silničářům podařilo ošetřit i silnice nižších tříd," dodal Mitáček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video