Silnice byla týdny uzavřena zbytečně

Bělotín - Frekventovaná silnice, která je zpoloviny uzavřena a nikdo na ní nepracuje – takový obrázek řidiče jedoucí krokem v jednom pruhu zaručeně dokáže vyvést z míry. Obzvlášť pokud jde o tak rušnou silnici první třídy, jako je ta z Hranic do Ostravy, kde byl téměř dva týdny uzavřen pětikilometrový úsek za Bělotínem bez jakéhokoliv zjevného důvodu. Proč zde nikdo nepracuje a kdo za to může, se snažil dopátrat krajský úřad.

"Frézovat tu dělníci začali až koncem minulého týdne a těch čtrnáct dní, co byla silnice uzavřená, se nic nedělo, jen tu občas stahovali nějaké drny z krajnic. Je to věc neomluvitelná. Lidé jsou naštvaní, musí tu zbytečně jezdit krokem v řadě aut a přitom ví, že dálniční známky a daně platit musí," rozhořčil se jako jeden z mnoha starosta Bělotína Eduard Kavala.

"Stěžovalo si na to hodně lidí, že tam nikdo nepracuje. Řidiči byli pochopitelně naštvaní, protože je to frekventovaný mezinárodní tah," přiznal Ladislav Růžička z odboru dopravy krajského úřadu. "Požádali jsme proto o vyjádření firmu, která vozovku opravuje, ale to nás příliš neuspokojilo. Chystáme se tam proto provést kontrolu. Firma nám totiž odpověděla, že se dokončovalo geodetické zaměření komunikace, ale že jinak probíhá vše v souladu s harmonogramem," uvedl Růžička. "Jenže zaměření měli podle harmonogramu dělat hned na začátku srpna, a navíc na to mají v plánu jen dva dny a ne dva týdny," řekl Růžička.

Firma Strabag, která rekonstrukci vozovky provádí, se však brání, že za nic nemůže. "Je pravda, že se mělo začít pracovat, tuším, 3. srpna, ale nezačalo. Teď už jsme prakticky měli dávat nový povrch vozovky, ale zahájili jsme teprve frézování," přiznal zástupce ředitele firmy Strabag Východ Jiří Huňka a dodal: "Problémy ale nevznikly na naší straně. Byly sice jisté potíže se zaměřením silnice, ale to provádělo Ředitelství silnic Ostrava."

Vyjádření ředitelky ostravské správy Ředitelství silnic a dálnic se  ani po dvoudenním telefonování nepodařilo zajistit.

"Po stížnostech řidičů jsme nařídili firmě, aby urychlila přípravné práce. Bylo nám řečeno, že se vyskytly nějaké problémy se zaměřováním, které začátek rekonstrukce zdržely. V tom případě se však domníváme, že silnice mohla být klidně otevřena pro dopravu," konstatoval vedoucí krajského odboru dopravy Zdeněk Kocourek. "Je to pro nás poučení propříště. Při dalších uzávěrách budeme vyžadovat podrobný harmonogram prací a kontrolovat jeho plnění," dodal Kocourek.

Přestože chce kraj napříště víc kontrolovat plnění harmonogramu, za podobná zdržení začátku rekonstrukce, a tím i omezení dopravy, ať už bylo způsobeno čímkoliv, firmám prakticky žádné sankce nehrozí. Krajský úřad je v takovém případě bezmocný. "Sankce je možné vyměřit jen v případě, pokud firma nesplní termín odevzdání stavby, a na to má čas až do 30. října," uvedl Ladislav Růžička.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video