Narozena v roce 1915. Marie Kuncová navštěvuje zájmové kroužky, luští křížovky...

Narozena v roce 1915. Marie Kuncová navštěvuje zájmové kroužky, luští křížovky a sudoku. Při chůzi jí pomáhá chodítko. | foto: Dan Materna, MAFRA

MF DNES: Vzniká silná generace Čechů: lidé nad 85 let

  • 13
Češi se dožívají vyššího věku. Rychle přibývá lidí starších 85 let. Podle demografů jich za dvacet let bude přes půl milionu.

Marii Kuncové je 101 roků. Obývá pokoj s balkonem v jednom z pražských domovů pro seniory. Potřebuje sice chodítko, ale jinak je zdravá a hlava jí slouží skoro jako zamlada. „Rodina mě opečovává, v televizi pravidelně sleduju AZ kvíz a chodila jsem i na kurz keramiky, ale to, že jsem ještě tady, beru jako životní úděl,“ přiznává doléhající tíhu věku.

Podle demografů se nejvýraznější změny v seniorské populaci odehrají ve věkové skupině na 85 let. V roce 2008 jich žilo v Česku 136 tisíc, v roce 2037 by měli překonat půlmilionovou hranici.

„Už teď můžeme pozorovat, že se vyššího věku dožívají spíš intelektuálové a lidé bohatší. Nejen proto, že mají peníze, ale úspěšní bývají také aktivnější, mají řadu zdravých koníčků,“ popisuje předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Iva Holmerová.

Česká správa sociálního zabezpečení eviduje 523 stoletých obyvatel, 468 žen a 55 mužů. Nejvíc v Praze a na jižní Moravě. Nejstarší žena (107 let) žije v Praze, nejstarší muž (105 let) žije v Královéhradeckém kraji.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video