Bouřky můžeme podle meteorologů čekat až do dnešního večera. Ilustrační foto.

Bouřky můžeme podle meteorologů čekat až do dnešního večera. Ilustrační foto. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Silná bouře se prohnala Moravou, výstraha platí dál

  • 8
Silná bouře se kolem čtrnácté hodiny prohnala nad Olomouckem. K večeru zasáhla také Vsetínsko. Má na svědomí ucpané kanály, zatopené sklepy a garáže. Podle meteorologů bouřky se silným větrem lze očekávat i nadále. Na některých místech může dojít k rozvodnění menších toků.

Nejvíce práce měli hasiči přímo v Olomouci. Řešili především ucpané kanály, odkud zatékala voda do domů a bytů. Zasahovat museli také ve Fakultní nemocnici, kde průtrž ucpala kanál na kardiochirurgii.

Z Olomoucka se bouřka přesunula do dalších částí kraje, pršet začalo například na Přerovsku.

Ve Zlínském kraji způsobila bouřka lokální záplavy v obci Vigantice na Vsetínsku a zasáhla také nedalekou rekreační oblast. Silné deště ucpaly kanalizaci a voda zaplavila silnice. Policie zde musela omezit dopravu a odkláněla vozidla na jiné trasy.

Podle mluvčího krajských hasičů Ivo Mitáčka se voda přehnala i přes domy a zahrady. Na místo byli povoláni hasiči a odčerpávali vodu ze zaplavených objektů. V jiných částech kraje průtrž mračen žádné větší škody nezpůsobila.

Podle varování Českého hydrometeorologického úřadu se silné bouřky mohou vyskytovat zejména na Moravě i nadále. Na některých místech může spadnout až 50 milimetrů srážek, očekávat můžeme také kroupy a silný vítr s nárazy až kolem 25 m/s.

V důsledku přívalových srážek hrozí prudké krátkodobé rozvodnění malých toků, potoků, nebo i jindy suchých koryt, zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, či komunikací.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video