Zatčený Luigi Putrone

Zatčený Luigi Putrone - Zatčený Luigi Putrone. | foto: Martin Adamec, MF DNES

Sicilský mafián jezdil z Ústí každé léto domů

  • 26
Ústecký soud poslal do vazby sicilského mafiána Luigi Putroneho, odsouzeného už dříve v Itálii za devět vražd na doživotí. V Česku si vybudoval nový život. Našel si partnerku a nové přátele, založil se společníkem René Slepčíkem firmu René a Umberto, s. r. o.

Zvykl si na nové jméno Umberto Bonfiglio. Na svou dávnou identitu vraha ve službách sicilské mafie už po šesti letech Luigi Putrone pomalu zapomínal.

Až tento čtvrtek mu ji "připomněli" policisté ze zásahové jednotky, kteří ho zatkli před desátou dopoledne, když vyjížděl z parkoviště ústeckého pekařství.

Do vlasti jezdil každé léto
Putrone bydlel v Ústí nad Labem šest let. Pod jménem Umberto Bonfiglio ho tam znali sousedé, obchodní partneři, dokonce i jeho družka Nikola Horvátová, s níž bydlel v panelovém domě ve Vojanově ulici v ústecké čtvrti Krásné Březno.

Ani družka zřejmě o jeho minulosti nevěděla a sousedé už vůbec ne. "Cože? Pan Umberto zabil devět lidí? To není možné. Byl to vždycky hodný pán," řekl MF DNES Michal Řehák, který bydlí v nedalekém domě. 

"Když mě viděl, pozdravil, bavil se se mnou. Česky uměl dobře. Jen podle přízvuku bylo poznat, že jde o cizince. Vypadal, že je hodně bohatý. Chodil ve značkovém oblečení a vlastnil tři auta. Měl modrého seata a jednu velkou dodávku."

Putrone prý o sobě podle sousedů příliš nemluvil. "Jen jednou řekl, že se do Česka přestěhoval proto, že v Itálii nemohl sehnat dlouho práci," řekl jeden z nich.

Kontakt s rodnou zemí však podle sousedů nepřerušil. "Každé léto jezdil s paní Horvátovou a její dcerou Nikolou do Itálie," doplnil Řehák.

Česká družka zatčeného italského mafiána s novináři mluvit nechtěla. "Já o Umbertovi nic nevím, není doma," řekla Horvátová. Pak zavřela okno.

Čím se Putrone alias Bonfiglio v Česku živil, sousedé netuší. Jeho firma se podle obchodního rejstříku zabývala koupí a prodejem zboží.

"O svém podnikání moc nemluvil, ani o svých italských blízkých. Jezdil ale často do Prahy za obchodem. Měl na autech pražskou poznávací značku," vzpomněl si Řehák.

Putrone provozoval firmu v centru Ústí nad Labem, v domě svého společníka René Slepčíka. "Umberta zavřeli. Včera u nás kvůli tomu bylo asi deset policistů. Prohledávali celý dům. Prý hledali zbraně. Zřejmě kvůli pašování ho také policisté chytili," uvažovala Slepčíkova manželka.

Putrone se v Ústí scházel s dalšími Italy. Často zašel do pizzerie La Rosa v ústecké čtvrti Neštěmice. "Jezdil sem občas na kafe, možná i proto, aby si s někým promluvil italsky," usoudila tamější servírka.

Čeká se na vydání do Itálie
To poslední, co Putrone ze svého druhého domova v Ústí nad Labem viděl, byla budova soudu. Ve čtvrtek v půl čtvrté odpoledne přivedlo zatčeného sedm ozbrojených a maskovaných členů zásahové jednotky do jednací síně ústeckého krajského soudu. Soudkyně Marie Sušková ho poslala do vazby.

"Můj klient s vazbou nesouhlasí a podal si proti ní stížnost. Nesouhlasí také s tím, aby byl vydán italským úřadům," uvedl Putroneho obhájce Jiří Nedvědický.

Itálie podle právníka o vydání hledaného mafiána ještě nepožádala. "Italská policie pouze chtěla po naší policii, aby vypátrala jeho adresu," řekl Nedvědický.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video