Předseda Sněmovny Miloslav Vlček zahájil schůzi. (22. října 2008)

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček zahájil schůzi. (22. října 2008) | foto: ČT24

Si to zkuste sami, litoval se Vlček před rozesmátými poslanci

  • 57
"Vy se tomu smějete, ale pojďte si to zkusit," rozlítostněně zvolal předseda Sněmovny Miloslav Vlček na ostatní poslance. Čekání na výsledky hlasování o tom, zda se přeruší jednání o nedůvěře vládě, provázely zmatky. Během jedné hodiny měli poslanci víc přestávek než jednání.

Poslanci hlasovali o návrhu šéfa klubu ČSSD Michala Haška, aby se schůze přerušila a poslanci se vrátili k jednání o státním rozpočtu. Nejdřív rozpočet, potom důvěra, nebo nedůvěra vládě, zvolila náhle opozice novou strategii. A poslanci zmáčkli svá tlačítka.
 
Zatímco na světelné tabuli už několik minut jasně svítilo 100 zelených písmen PRO a 96 červených písmen PROTI návrhu, čekalo se na oficiální potvrzení hlasování. Nejdřív předseda Sněmovny Vlček čekal, zda někdo hlasování nezpochybní. Nezpochybnil. Pak se zase zasekla tiskárna. Nebo snad nezasekla?
 
Křištálová lupa "Nefunguje tiskárna. Tak dáme pětiminutovou pauzičku. Ale neodcházejte nikam," vyzývá poslance Vlček. Vzápětí dodává: "Už to jde." Ale čekání pokračuje.

Znervóznělý Vlček pohlédne na elektronickou tabuli. "Co to tam je za výsledky? Takhle to nebylo!" zlobí se Vlček. Na tabuli ale stále svítí 100:96. Sněmovna šumí tlumeným smíchem. "Vy se tomu smějete, ale pojďte si to taky zkusit," říká nešťastně Vlček. Sněmovna se směje dál. Ale hlasitěji.
 
Předseda Sněmovny je pověstný snahou "své" poslance umravňovat a tím přispívat k pozvednutí politické kultury v zemi. Zavedl si před časem vlastní rituál. Při zahájení každé schůze předloží plénu k zamyšlení motto. Dnes žádné nezaznělo. V následující tabulce je několik tipů, které jste poslali vy, čtenáři iDNES.cz.

Tipy čtenářů na motto

Když je blbá hlava, trpí celý tělo.

Kdo si nechce ústa spálit, musí mlčet nebo chválit.

Důvěra-nedůvěra, vždyť za peníze daňových poplatníku se tak krásně směje.

Vážení poslanci, vážené poslankyně, budeme na sebe hodní...


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video