Ministryně financí Alena Schillerová | foto: Senát České republiky

Den boje s epidemií stojí 2 miliardy, hájila Maláčová bonus lidem v karanténě

  • 83
Navýšení nemocenské o bonus až 370 korun za každý den v karanténě musí znovu schvalovat Sněmovna. Senátoři navrhli prodloužit lhůtu pro výplatu příspěvku z deseti dnů na dva týdny. „Jeden den boje s epidemií stojí Česko dvě miliardy korun,“ řekla senátorům ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

Vyplácet bonus k nemocenské lidem, kteří se nebudou vyhýbat karanténě, podle ní bude výrazně levnější. Řekla, že to bude stát 400 milionů korun měsíčně.

„Izolačka znamená, že pomáháme se lidem izolovat,“ vysvětlovala ministryně senátorům proč zvolila pro nový příspěvek poněkud familiární název. Za alarmující označila, že jen asi třetina lidí, kteří mají příznaky onemocnění covid-19, jde na testy.

„Cílem návrhu je motivovat lidi k testování, nahlašování kontaktů a vstupu do karantény,“ řekla Maláčová.

Důvodem je obava z poklesu příjmů, když je člověk na nemocenské. Součet nemocenské a „izolačky“ nemá překročit výši platu zaměstnance a náklady na příspěvek si zaměstnavatel odečte z pojistného na sociální zabezpečení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video