ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Dluhů z dětství by se mohli lidé zbavit za tři roky. Změnu schválil i Senát

  • 35
Lidé se budou moci snadněji zbavit dluhů z dětství. Využít by mohli oddlužení ve zvýhodněném režimu, které se nyní vztahuje na seniory a zdravotně postižené. Změnu insolvenčního zákona schválil po poslancích i Senát. Chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Zvýhodněný režim se bude nově týkat lidí, u nichž alespoň dvě třetiny jejich dluhů vznikly předtím, než jim bylo osmnáct let.

K těmto závazkům by se připočítávalo příslušenství těchto dluhů, které přirostlo později, a také nové dluhy těchto lidí, které vznikly do 21 let věku, pokud peníze použili na splácení starších závazků.

Poslanecká novela, kterou předložili představitelé všech devíti klubů ve Sněmovně v čele s poslankyní za ČSSD Kateřinou Valachovou, navazuje na další ještě nepřijatou úpravu, podle níž by dluhy dětí do 15 let přecházely na jejich zákonné zástupce.

Návrhy reagují na situaci, kdy v Česku čelí exekucím přes 6500 dětí a další desetitisíce dospělých si svoje dluhy přinesly z dětství. Dluhy vznikly kvůli nezaplaceným poplatkům za komunální odpad, telekomunikační služby či kvůli jízdě načerno.

Mírnější režim oddlužení pro seniory a invalidy přinesla velká novela insolvenčního zákona, která je účinná od července. Zrušila vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech aspoň 30 procent svých závazků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video