Podle Ivy Brožové ministerstvo financí obdobné pokuty soudům standardně promíjí.

Podle Ivy Brožové ministerstvo financí obdobné pokuty soudům standardně promíjí. | foto: ČTK

Šéfka Nejvyššího soudu tajila pokutu, čelí kárné žalobě

  • 99
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal kárnou žalobu na šéfku Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. NS před lety udělal chybu v hospodaření a měl státu včetně penále vrátit 40 milionů. Brožová to prý na pět měsíců ministerstvu zatajila. Podle soudkyně se jedná o další útok na nezávislé soudy.

Nejvyšší soud v letech 2003 a 2004 pochybil při investičních výstavbách. Podle mluvčí ministerstva Zuzany Kuncové šlo například o to, že některé investice byly učiněny později, než byly plánovány.

"V červnu dostali platební výměru od finančního úřadu. Včetně penále měli do státního rozpočtu vrátit 40 milionů," řekla iDNES.cz Kuncová.

Pospíšil: Zkomplikovala situaci v resortu
Brožová podle ministerstva nevyužila možnosti se proti rozhodnutí finančního úřadu odvolat, naopak se jí výslovně vzdala. Až v listopadu zažádala ministerstvo o rozšíření rozpočtu, aby soud mohl dluh státu zpět vyplatit.

"Ministrovi vadí, že o tom paní soudkyně neinformovala včas," vysvětlila mluvčí.

"Vymáhaná částka, která dosahuje téměř čtyřiceti milionů korun, přinejmenším zkomplikuje provoz celého soudu. Z toho důvodu je postup paní předsedkyně naprosto nepochopitelný," dodává Pospíšil.

Ministerstvo podle něj s odvodem desítek milionů na konci roku nepočítalo. Pochybení Brožové tak prý může zproblematizovat finanční situaci celého resortu.

Brožová: Je to další útok na nezávislost soudu
Podle Ivy Brožové Pospíšil jen pokračuje v útocích na nezávislost soudní moci. Chyba soudu byla prý pouze administrativní. NS pozdě odevzdal závěrečné vyhodnocení stavební investice z let 2003 a 2004, což připouští i mluvčí ministerstva.

Takové pokuty ale podle Brožové ministerstvo financí standartně odpouští. "V praxi jsou v resortu ministerstva spravedlnosti takto uložené postihy téměř všechny promíjeny," uvedla soudkyně podle ČTK. Ve čtvrtek patrně svolá mimořádnou tiskovou konferenci.

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová je konflikty s politickou mocí již proslulá. Nad prezidentem Václavem Klausem vyhrála dokonce třikrát. Nejprve když ji v lednu 2006 odvolal z čela NS, a pak dvakrát, když se jako soudce a místopředsedu NS pokusil prosadit exministra Jaroslava Bureše. Naposledy dal Ústavní soud Brožové zapravdu letos v září. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video