Václav Kasík roky netušil, že šéf jeho kanceláře je bývalý agent StB.

Václav Kasík roky netušil, že šéf jeho kanceláře je bývalý agent StB. | foto: MF DNES

Šéf kanceláře ředitele ČRo končí, je na seznamu agentů kontrarozvědky

  • 10
Šéf kanceláře generálního ředitele Českého rozhlasu Libor Křivka rezignoval na svou funkci. Důvodem je podezření ze spolupráce s komunistickou vojenskou kontrarozvědkou, v evidenčních seznamech je Křivka veden jako agent. "Byl jsem uveden v omyl," reagoval Václav Kasík.

Libor Křivka několik let vedl agendu generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka. Měl pod sebou mimo jiné personální oddělení, odbor mezd a honorářů a například výzkum.

Až do doby, kdy na veřejnost vyplula informace, že možná byl agentem komunistické Vojenské kontrarozvědky, která podléhala Státní bezpečnosti. - čtěte pohled historika na spolupracovníky StB

V Archivu bezpečnostních složek figuruje pod krycím jménem Luděk. - podívejte se do evidence kontrarozvědky

Po vyplutí této informace na povrch se jeho kariéra v rozhlasu zastavila. Zda dočasně nebo navždy ukáže teprve vyšetřování, které odkryje, jestli byl na seznamech agentů oprávněně, nebo omylem. Libor Křivka tvrdí, že to druhé.

"Faktem pouze je, že v jejich seznamech jsem evidován a už jsem učinil kroky k tomu, aby tuto skutečnost vyvrátil nezávislý soud. Moje svědomí je v této věci čisté," sdělil iDNES.cz na svou obhajobu.

Generální ředitel rozhlasu na středečním zasedání rady prohlásil, že o ničem neměl ani tušení. Lustrační osvědčení si od Křivky ale nevyžádal. "Měl jsem od něj čestné prohlášení, byl jsem uveden v omyl," reagoval ředitel rozhlasu Václav Kasík na dnešním zasedání Rady ČRo.

Dnes už bývalý ředitel Kasíkovy kanceláře na tuto funkci rezignoval a s rozhlasem se rozloučil dohodou. Zůstává ale v pozici místopředsedy Nadačního fondu ČRo. "Místopředsedou Správní rady NF ČRo stále jsem," potvrdil Libor Křivka.

Minulost, na níž by nejraději zapomněli, před časem dostihla i poslance Ploce, Bartoše, Hasila a Ranince a brigádního generála Miroslava Bálinta. Také tyto muže Archiv bezpečnostních složek eviduje jako spolupracovníky tajné služby. - čtěte V záznamech komunistické kontrarozvědky figurují další čtyři politici

. vyhledávání v evidenčních seznamech


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video