Podle šéfa antimonopolního úřadu by bylo nejlepší odpouštět poplatky ve všech zdravotnických zařízeních. Ilustrační foto.

Podle šéfa antimonopolního úřadu by bylo nejlepší odpouštět poplatky ve všech zdravotnických zařízeních. Ilustrační foto. | foto: Radek Miča, MAFRA

Šéf antimonopolního úřadu radil novým hejtmanům, jak odpouštět poplatky

  • 66
Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina dnes radil čerstvým hejtmanům, jak při odpouštění poplatků pacientům neporušovat zákon o veřejné podpoře. Jejich zrušení v krajských nemocnicích slibuje od příštího roku sociální demokracie. Pecina se přiklání k tomu, že v tom případě by měly být zrušeny poplatky ve všech zdravotnických zařízeních.

Podle Peciny navíc kraj může jedné nemocnici vyplatit maximálně dvě stě tisíc eur (v přepočtu asi pět milionů korun) v průběhu tří let. Tato částka vychází z evropské směrnice a stanovuje maximální veřejnou podporu jednomu subjektu, pravděpodobně však nedosáhne výše částky, kterou by nemocnice získala z vybraných poplatků.

Podle Peciny by byla možná varianta, že než se podaří vymyslet řešení, které by umožnilo pokrýt nemocnici všechny náklady, čerpalo by se z pětimilionového limitu a poté by se přistoupilo k jinému řešení, které by neporušovalo zákon.  

Úřad na ochranu hospodářské soutěže má v oblasti veřejné podpory jen konzultační úlohu, o případném povolení veřejné podpory rozhoduje Evropská komise.

Kraje nyní řeší, jak odpouštění poplatků zrealizují v praxi. Jednotný plán zatím ale nemají. (čtěte Jak se budou vracet poplatky? Socialisté nemají jednotný plán) V Karlovarském kraji by to například mělo fungovat tak, že pacient zaplatí a vzápětí dostane peníze zpět. Podle Peciny by se ale nemocnice v takovém případě dostala do konfliktu se zákonem.

Místo toho navrhuje, aby pacient v nemocnici zaplatil stejně jako dosud, peníze by mu zpětně proplatil kraj. V takovém případě by podle něj bylo všechno v pořádku.

Na dodržování vybírání regulačních poplatků dohlíží zdravotní pojišťovny. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) už v pondělí naznačil, že je pro něj velmi důležité, jak se k odpouštění regulačních poplatků v krajských nemocnicích postaví například největší česká zdravotní pojišťovna, VZP.

Pokud bude její vedení tolerovat chování krajů a nových hejtmanů z ČSSD, je to pro Julínka dostatečný důvod, aby správní radě navrhl odvolání současného šéfa VZP Pavla Horáka. - čtěte Julínek uvažuje, že kvůli poplatkům navrhne odvolání šéfa VZP

Od letošního ledna lidé platí 30 korun za návštěvu lékaře, stejnou částkou je zpoplatněna i položka na receptu. Za den v nemocnici dají pacienti 60 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video