Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová při projevu v Poslanecké...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová při projevu v Poslanecké sněmovně v červenci 2019 | foto: ČTK

Poslanci podpořili, aby dva či tři lidé mohli sdílet jedno pracovní místo

  • 41
Zavedení sdílených pracovních míst podpořili v pátek při prvním čtení novely zákoníku práce poslanci. „Česká republika je v podpoře flexibilních nebo částečných úvazků na chvostu Evropské unie,“ řekla ve Sněmovně při obhajobě vládního návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

Dva i více zaměstnanců budou moci sdílet jedno pracovní místo s kratším pracovním úvazkem, aby dohromady naplnili celou stanovenou pracovní dobu.  Ministerstvo práce a sociálních věcí si od změny slibuje zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi či seniorů. Zaměstnavatele by chtěla Maláčová motivovat ke zřizování sdílených míst dotacemi.

„Zkušenosti podnikatelů, se kterými hovořím o flexibilních a částečných pracovních úvazcích hovoří o problému, který tento zákon neřeší. Opravdu jsou flexibilní nebo částečné úvazky pro ně prostě dražší,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

Vyhovovalo by vám sdílet jedno pracovní místo s jiným lidmi?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 31. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

„Je velmi snadné něco v dobrém úmyslu zakotvit do zákona, důležité ale je, zda zaměstnavatelé v praxi budou sdílená pracovní místa skutečně zřizovat a využívat. A já se obávám, že z hlediska motivace to, vážená paní ministryně, nemáte úplně dobře promyšlené nebo domyšlené,“ řekl Jan Bauer z ODS.

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová se pozastavila nad možnými dotacemi zaměstnavatelům. „Ten návrh by byl motivační jenom za dodání dotace, která samozřejmě v zákoně obsažena není, ale uvažuje se o ní, mluví se o ní. A nám to připadá, že to nedává smysl,“ řekla Richterová. Už dnes podle ní firmy, když chtějí, sdílená pracovní místa mít mohou.

Vládní návrh, jímž se nyní zabývat výbory Sněmovny, počítá i s novými pravidly pro výpočet dovolené. Dovolená by se podle vládního návrhu neměla poskytovat za odpracované dny, ale za odpracovanou dobu. Spojovala by se tedy s týdenní pracovní dobou a odrazily by se v ní snížené úvazky. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video