ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Syndrom vyhoření ohrožuje čtvrtinu učitelů na základkách, tvrdí průzkum Scio

  • 27
Zhruba čtvrtina učitelů základních škole se v posledním roce cítila ohrožena syndromem vyhoření. Asi třetina byla někdy ze své práce vyčerpaná. Podle dotazníkového průzkumu Mapa školy je přesto se svým zaměstnáním spokojeno 93 procent pedagogů. Průzkum udělala v minulém školním roce společnost Scio, zúčastnilo se ho 2600 učitelů z 90 českých základních škol. O výsledcích informoval v pondělí manažer komunikace Scio Bohuslav Bohuněk.

Vyčerpání z práce přiznalo 31 procent oslovených učitelů. Dalších 61 procent uvedlo, že z práce občas pociťuje únavu. Podle koordinátora projektů pro školy ve společnosti Scio Michala Dorčáka vyčerpání pravděpodobně souvisí i se syndromem vyhoření. Tím se v posledním roce cítilo ohroženo 24 procent učitelů. „Zároveň se jednalo o nejčastější negativní jev, s nímž se učitelé setkávali,“ řekl Dorčák.

Mezi další negativní jevy, které učitelé zmiňovali, patřila agresivita rodičů namířená vůči vyučujícímu, což uvedlo 12 procent respondentů, a vulgární chování žáka. Podle asi 19 procent učitelů se děti nedostatečně připravují na výuku a 20 procent učitelů není spokojena se zázemím ve škole.

Jsme profesionálové a nevzdáme se, vzkazují učitelé. Části ale hrozí vyhoření

Naopak asi 90 procent vyučujících ohodnotilo pozitivně vedení školy, chování žáků a vztahy v učitelském sboru. Spokojeni byli pedagogové také s množstvím příležitostí pro svůj osobní a profesní rozvoj.

S prací ve škole je podle průzkumu spokojeno nebo spíše spokojeno 93 procent učitelů, přičemž v předcovidovém roce 2019 to bylo o čtyři procenta respondentů více. Vzrostla spokojenost pedagogů s finančním ohodnocením jejich práce.

Asi třetina (35 procent) učitelů uvedla, že je s finančním ohodnocením nyní rozhodně spokojena, což je o 17 procent více než před třemi roky. Dalších 54 procent respondentů, tedy stejně jako v roce 2019, je nyní s platem spíše spokojena. Podle Dorčáka růst spokojenosti s finančním ohodnocením pravděpodobně souvisí s navyšováním platů v uplynulých letech.

Demotivační, reagují učitelé na pokles platů. Věří, že Balaš naplní slib vlády

Podle dat Českého statistického úřadu pobírali učitelé v regionálním školství po započtení všech příplatků a odměn v roce 2021 průměrnou hrubou měsíční mzdu téměř 47 tisíc Kč. Meziročně to bylo o osm procent více.

Pedagogové působící na základních a středních školách si loni v průměru vydělali zhruba 50 tisíc Kč měsíčně, průměrný plat učitelů v mateřských školách byl o pětinu nižší. V regionálním školství v Česku působilo podle údajů ministerstva školství loni 149 tisíc učitelů.

Průzkum Mapa školy organizuje společnost Scio. Průzkum se dělá prostřednictvím dotazníků a je anonymní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video