Přetrvávající sucho kazí plány vodákům. Rafty nejspíš letos vůbec nevyplují

  • 17
Letošní sucho trápí vodáky. I po víkendových deštích zůstává část řek nesplavná či na hranici splavnosti. Hladina se totiž zvedla jen o pár centimetrů. Vodáci tak mohou vyrazit jen na kánoích nebo nafukovacích člunech. V jiných lodích by mohli narazit, zasekli by se na vyčnívajících kamenech.

Letos tak pravděpodobně vůbec nevyplují třeba rafty. Nízký průtok vody momentálně evidují správy povodí na dvaatřiceti místech po republice. Problémy mají i třeba na Vltavě či Otavě. Zkušení vodáci by však správným výběrem proudů splav zvládnout měli.

Konec vodáků v Česku? Sucho mění zavedené zvyky na řekách

„Pokud vím, většina těch vodáky oblíbených řek, je alespoň nějakým způsobem splavná,“ řekl mluvčí Správy povodí Vltavy Hugo Roldán.

Mezi řeky, u kterých vodáci riskují, že skončí na suchu, patří i Sázava. Půjčovny tak dávají klientům podepsat varování, že si jsou vědomi stavu řeky a nemuseli by do cíle vůbec doplout.

Předpovědi přitom nejsou optimistické. Meteorologové neočekávají v následujících týdnech žádné velké deště, pouze občasné bouřky či přeháňky. Zákaz splavnosti tak bude dál platit pro valnou většinu menších řek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video