Ze stavu demokracie v České republice jsou nadšena pouhá čtyři procenta respondentů. Ilustrační foto

Ze stavu demokracie v České republice jsou nadšena pouhá čtyři procenta respondentů. Ilustrační foto | foto: MF DNES

S demokracií v zemi nejsme spokojeni, tvrdí dvě třetiny Čechů

  • 129
O tom, že je naše demokracie srovnatelná se situací v západoevropských zemích, je přesvědčena jen třetina Čechů. Zbylé dvě třetiny jsou ke stavu demokracie v republice kritické.

Ukázal to červnový výzkum společnosti STEM. Spokojenost s tím, jak u nás funguje demokracie, vyjádřilo jen 34 procent dotazovaných. Třicet procent lidí se domnívá, že úroveň české demokracie dosahuje úrovně demokracie západních zemí.

Ze stavu demokracie v České republice jsou nadšena pouhá čtyři procenta respondentů.

"V devadesátých letech měla spokojenost s fungováním naší demokracie stoupající tendenci a na konci desetiletí se ustálila kolem dvoupětinového podílu souhlasných odpovědí, s výkyvy směrem dolů v letech 2001 a 2003. V červnu 2008 došlo k podobnému výkyvu - spokojenost s fungováním demokracie opět poklesla na třetinovou úroveň," píše se v průzkumu.

Názory ovlivňuje zejména věk, vzdělání, profese a politická orientace. Nejvíce optimističtí jsou v hodnocení demokracie stoupenci ODS, naopak příznivci ČSSD a KSČM nešetří kritikou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video