S chutí na mizině

  • 2
Jednou za rok, o saturnáliích, si ve starém Římě panstvo a sloužící vyměnili role. Otroci na slonovinových lehátkách srkali falernské a magnáti je ovívali. V Babylonu šli ve výměně úloh ještě dál. Počestné dámy se jeden den prodávaly v chrámě komukoliv a za jakýkoli peníz.

U nás čtyři zákonodárci drží dobrovolně dietu. Zkoušejí, jak se najíst za čtyři a půl tisíce korun.

Tolik zbývá z životního minima po odečtení peněz na pojištění a nájem. Nyní je na místě se pohoršit. Vždyť je to jenom hra!

Ti lidé určitě mají připojištění a hypotéky, což chudák nemá. A i kdyby neměli, budou přece v úplně jiné situaci než skutečný chuďas.

Stejně to však nevydrží! Budou potají večer vyžírat ledničky nebo si nechají přinést zbytky kachny od kolegy z parlamentního bufetu. Vtipálek by dodal: Proč zbytky. Při jejich cenách se za čtyři a půl tisíce královsky nají celá rodina!

Člověk vážnější až škarohlídský naopak řekne: Je to urážka skutečně chudých lidí! Tyto výčitky ovšem nejsou na místě. Chtít po hře, aby to nebyla hra, je pokrytecké. Samozřejmě, že poslanci a senátoři nejsou na mizině. Samozřejmě dobrovolnou dietou nikomu nepomohou a samozřejmě toto všechno vědí.

Otázka stojí jinak. Má taková hra smysl? A odpověď zní - ano. Nemusíme chodit až do Babylonu a Říma, abychom našli příklady, že vytržení z denní rutiny, snaha pohlédnout na sebe jinak a s odstupem je kladná. Čím jiným byly křesťanské postní pátky?

Moderní člověk to považuje (částečně právem) za šaškárnu a pokrytectví. Jeho rutinní blahobyt pak trvá sedm dnů v týdnu a dvaapadesát týdnů v roce.

Čtyři zákonodárci zkusí na měsíc jiný způsob života. Možná, že na konci dobrovolné diety jim dojde, proč až dosud připomínali oni i jejich kolegové řadě normálních občanů termity. Možná se zamyslí nad tím, zda jsou nutné všechny náhrady cestovného, ošatného a mluvného pro všechny předsedy a podpředsedy všech podvýborů a podpodvýborů.

A dokonce (to už chceme opravdu hodně) se zamyslí i nad tím, co udělat pro to, aby život o žebrotě byl jen a pouze hrou pokud možno pro všechny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video