Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ministerstvo vnitra ČR

„Rozvedený“ v občance zůstane, ministerstvo chybovalo

  • 125
Ministerstvo vnitra, které připravilo návrh zákona o změně občanských průkazů, samo tápe v tom, co se novinkou změní. Zaskočilo ho množství pozměňovacích návrhů, které při schvalování připojili poslanci.

MF DNES na základě informací z ministerstva ve čtvrtek napsala, že na nových občankách, které se začnou vydávat od poloviny příštího roku, se již nebude uvádět rodinný stav a místo trvalého pobytu. - čtěte Z občanek zmizí, kde člověk bydlí a zda je rozvedený

"Vím, že náš návrh ještě mírně upravili poslanci. Ti náš původní plán pozměnili tak, že na nových dokladech nakonec zůstane rodné číslo, s čímž jsme původně nepočítali," řekla ve středu Teresa Babková z tiskového odboru ministerstva.

Jenže poslanci toho změnili oproti ministerskému návrhu, který posvětila i vláda, mnohem víc. Díky pozměňovacímu návrhu komunistické poslankyně Milady Halíkové se bude dál na občankách uvádět také adresa trvalého pobytu i to, zda je člověk svobodný, ženatý nebo rozvedený. Ve středu to však tiskový odbor ministerstva nevěděl a sám informoval o tom, že je to naopak.

Včera své původní informace ministerstvo opravilo. "V případě tohoto zákona bylo těch připomínek od poslanců velmi mnoho. Něco navrhoval výbor pro veřejnou správu, něco samostatní poslanci," vysvětloval Vít Šťastný z legislativního odboru ministerstva.

Pokud se ministerstvo včera znovu nemýlilo, platí to, že na nových občankách, které budou mít podobu a velikost plastové platební karty, by měly zůstat téměř všechny údaje, které tam jsou dnes.

Poslanci už příslušný zákon schválili a poslali ho do Senátu. Co s ním udělají senátoři, není jisté. Některým se ale dodatečné úpravy návrhu nelíbí. "Uvádět rodné číslo na občance je přežitek," řekl třeba senátor za ODS Jaroslav Kubera.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video