Domov svatého Josefa je jedinou institucí v Česku, která pacientům s roztroušenou sklerózou poskytuje lůžkovou péči. (16. prosince 2021) | foto: Miloš Šálek

Nemůže hýbat rukama, přesto pracuje jako ajťák. Pacientům pomáhají dary od lidí

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pacientů s roztroušenou sklerózou v pokročilém stadiu je v Česku zhruba šest tisíc. Domov svatého Josefa je však jedinou institucí, která těmto lidem poskytuje lůžkovou péči. Kapacity ani finance nejsou bezedné, a tak místním pacientům už druhým rokem pomáhá projekt Domovenka.

Když před dvaceti lety Josefovi Tintěrovi lékaři sdělili, že má roztroušenou sklerózu, bylo to jako zlý sen. Dostupná léčba nepomohla a nemoc ho brzy upoutala na invalidní vozík. On to ale nevzdal. I přes zdravotní komplikace, které mu nemoc způsobuje, se nadále věnuje své práci a dalším lidem s podobnou diagnózou zajišťuje lepší sebeobsluhu. 

Život na vozíku rozhodně nekončí, říká klient

Tintěru nakonec v roce 2016 přijali do Domova svatého Josefa ve Dvoře Králové nad Labem. Jde o jediné lůžkové zařízení pro takto nemocné pacienty v Česku. 

„To datum si budu navždy pamatovat, protože se stal zázrak. Zdravotní pobyty jsou skvělé, ale když pak jedete domů, tak už najednou nemáte zajištěné cvičení a péči,“ popsal Josef své tehdejší pocity.

Několikrát jsme podávali žádost, aby s námi pojišťovna uzavřela smlouvu na ambulanci fyzioterapie, a opakovaně nám to bylo zamítnuto.

Dominik Melicharředitel Domova svatého Josefa

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video