Diskuze

Green Deal se musí vrátit na začátek. Zvrhlo se to, říká Dostálová

V Evropském parlamentu se chce Klára Dostálová, která povede kandidátku ANO, věnovat Green Dealu a znovu se podle ní také parlament v novém složení bude muset zabývat i migračním paktem. „Je třeba spíš motivovat lidi k elektromobilitě, než natvrdo zakázat spalovací motory,“ řekla v rozhovoru pro iDNES.cz místopředsedkyně Sněmovny za hnutí ANO.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

ANO se musí vrátit na začátek, zvrhlo se to, říkají odborníci.

0 0
možnosti
JF

Evropa čelí znepokojivému trendu deindustrializace, zaostává za USA i Čínou. Prosperita Evropské unie je přitom klíčová pro obhajobu jejích hodnot, včetně zodpovědného přístupu k životnímu prostředí.

Někteří vidí viníka v Green Dealu, avšak jeho dopad na úbytek průmyslu, ač nezanedbatelný, není zdaleka největší. Před válkou na Ukrajině se evropský průmysl potýkal s globálními problémy, jako byl covid a narušené dodavatelské řetězce, ale v porovnání s jinými regiony si vedl poměrně dobře. Mimochodem Čína se dodnes zcela nezahojila z problémů spojených s covidem a politikou nulového covidu. Od té doby nedohání USA, ale naopak USA jim utíká a zvyšuje o něco svůj náskok. Ale zpět k Evropě, která má větší problémy než USA a Čína.

Hlavní vinu za deindustrializaci Evropy nese Putin a jeho manipulace s dodávkami plynu, která začala již před invazí na Ukrajinu. Dramaticky narůstající ceny plynu ovlivňují ceny všeho, včetně výrobních nákladů a konkurenceschopnosti. Dominantní vliv má na výrobu elektřiny a chemický průmysl, ale propisuje se to do všeho. Na druhou stranu green deal v tomto naopak i pomohl, protože už předtím vedl k snižování spotřeby. Ceny elektřiny se od svého vrcholu propadly o více než 75 %. Za tento pokles sice Green Deal přímo nemůže, ale masivní nárůst obnovitelných zdrojů energie v síti za poslední dva roky a různá úsporná opatření s ním spojená k němu nepochybně přispěly. Takže ono to není černobílé.

Do budoucna bude mít na deindustrializaci Evropy klíčový dopad obchodní politika EU. Hrozí, že Čína zlikviduje evropský automobilový průmysl, v oblasti elektromobility má značný náskok. Čínský stát masivně podporuje inovace v tomto pro Evropu strategickém odvětví. Čínské automobilky se tak dostaly do obrovské výhody. Čína je zelená, ale jen když z toho něco má. Viz třeba to, že Evropa dnes nakupuje solární panely především z Číny. V Číně se masivně investuje do zelených technologii a zároveň do neekologického průmyslu a spalování fosilních paliv.

1 1
možnosti
KB

Green Deal hlavně škodí životnímu prostředí. Řada opatření je navržená v naivní víře, že se něco stane. Přestože není ani náznak toho, že by se to stát mohlo.

Příkladem je elektromobilita. A představa, že během několika let dojde k vědeckému průlomu na poli energetiky a že díky tomu velmi rychle postavíme dostatečné ekologické zdroje elektřiny. Ale zatím se to neděje. Fůze nefunguje, jaderné elektrárny se staví pomalu, zeleného vodíku také nejsme schopni vyrobit žádné zajímavé množství. Snad jediná výjimka jsou severské země, které mají k dispozici hned několik divokých živlů. Jenže ani tam nevyrobí dost elektřiny pro celou Evropu. Takže v téhle chvíli to vypadá, že zakazujeme auta na naftu a benzín a místo toho podporujeme auta na zemní plyn a hnědé uhlí.

2 0
možnosti
PK

To fakt nemá ANO nikoho chytrého a pravdomluvného?

3 3
možnosti
VH

Ani ta se nevyjádřila pro úplné zrušení zeleného šílenství. Natož Spolu, kde jsou kandidáti TOP09. Je tu nějaká strana, která nechce EU zničit? (v tomhle je Green Deal a proruská orientace nastejno).

3 0
možnosti
FE

Green Deal se nesmí nikdy vrátit. Je škodlivý

2 0
možnosti
JF

Mimochodem ten Green Deal odsouhlasil za Česko tehdejší premiér Babiš a v Evropské parlamentu pro něj hlasovaly europoslanci za jeho hnutí ANO.

0 0
možnosti
PM

P92e41t45r 48M41a89r35e33k

5. 3. 2024 5:19

A slíbíme nesplnitelné 😂😂😂

3 1
možnosti
PA

Ne. Na začátek se musí vrátit celá demokracie. Zvrhlo se to. Asi tak někam zpátky do doby Antiky. Zakázat ji měli hned po Druhé světové válce, kdy se ukázalo jak strašně může dopadnout stát a jaké zlo na něm i na jiných může napáchat demokraticky zvolený Hitler, který se víceméně držel práva a přesto byl schopen vyvolat vraždění milionů lidí. Nic se nezměnilo.

1 3
možnosti
PP

Nejen Green Deal, celou EU je třeba vrátit na začátek, protože se úplně vymkla jakékoliv kontrole. Politickou EU je nutné zcela zrušit a vrátit se zpět k ekonomické EHS - to je jediná cesta, jak ještě zachránit Evropu před kolapsem.

10 0
možnosti

Škoda, že to Andy GrýnDýl, Alena von Bankrot a Kchárl Rosatom tak mizerně vyjednali. Andy to na závěr za ČR podepsal a teď změnil názor!

7 5
možnosti