Zpravodajství a publicistiku v Českém rozhlase bude řídit Hana Hikelová.

Zpravodajství a publicistiku v Českém rozhlase bude řídit Hana Hikelová. | foto: Český rozhlas

Rozhlas zřídil novou funkci ředitele zpravodajských stanic

  • 1
Veškeré zpravodajství Radiožurnálu a Radia Česka bude mít pod palcem Hana Hikelová. Od 1. lednu 2009 se stane historicky první ředitelkou nové divize ČRo, která bude zastřešovat zpravodajství a publicistiku těchto dvou stanic. Zaniká tím dlouho neobsazená funkce ředitele Radiožurnálu.

Český rozhlas se před začátkem českého předsednictví EU snaží zkvalitnit obsah. Vznikne proto nová funkce ředitelky zpravodajských stanic, do níž dnes Rada ČRo doporučila jmenovat Hanu Hikelovou, dosavadní šéfku Rádia Česko.

"Generální ředitel Václav Kasík ji do funkce jmenuje v nejbližších dnech," sdělila iDNES.cz vedoucí Oddělení komunikace veřejnoprávního rádia Eva Vencefrová.

Hikelová bude koordinovat reportéry Radiožurnálu, Rádia Česko a regionálních stanic. "Budu mít na starosti dlouhodobé plánování zpravodajství a publicistiky, rozpočet Radiožurnálu, jeho personální otázky, PR a marketing," řekla iDNES.cz budoucí šéfka rozhlasového zpravodajství. Budou pod n spadat také všichni zahraniční zpravodajové, kterých je deset.

V praxi to znamená, že by se nemělo stávat, aby dva redaktoři rozhlasu pracovali na stejném tématu. Výsledek jejich práce už nebude vysílat pouze jejich mateřská stanice, ale bude k dispozici všem. Například investigativní reportáže Jana Hubáčka z Rádia Česko nyní uslyší také posluchači Radiožurnálu.

Pětatřicetiletá Hikelová prý žádné velké změny neplánuje. "Nejsem revolucionář, spíš se chci zaměřit na zlepšení obsahu mluveného slova," nastínila. Jako první se chce zaměřit na Ranní Radiožurnál, se kterým prý není moc spokojená.

Na starosti bude mít také nový zpravodajský web rozhlasu, který vznikne v polovině příštího roku.

Hikelová v rozhlase pracuje od roku 1998. Začínala v brněnské redakci, kde moderovala debaty a editovala všechny zpravodajské relace. Od srpna 2000 působí v Praze, od roku 2005 řídí Rádio Česko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video