Martin Bursík

Martin Bursík | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Rovnou daň nepřijmeme, tvrdí Martin Bursík

  • 1065
Strana zelených míří nezadržitelně do Sněmovny. Podle průzkumů se bez ní (s výjimkou koalice ODS a ČSSD) neobejde žádná většinová vláda. Šéf zelených Martin Bursík sice nechce říci, s kým by do vlády šel, rezolutně však odmítá základní programový koncept ODS - rovnou daň.

V programu máte věci, na kterých se neshodnete s ČSSD: spoření ve fondech na důchody či poplatky za recepty na léky. Čeho byste se nevzdali?
Když mluvíte o poplatcích za recepty, tak my chceme paušální poplatek, kterým se odstraní další příplatky za léky. Lidé, kteří za léky připlácejí vyšší částky, to ocení.

Jak je to s vaším názorem na rovnou daň, kterou chce ODS? Je slučitelná s ekologickou daňovou reformou, na které trváte vy?
Zatím ODS mluvila o tom, že bude jednotná sazba DPH, a to je pro nás věc nepřijatelná, protože daň z přidané hodnoty umožňuje rozlišovat, co více a co méně zatěžuje životní prostředí. Chceme zachovat minimálně dvě sazby DPH.

A co možnost rovné daně u příjmů fyzických osob?
My se domníváme, že tak jak se postupně zvyšují příjmy, měla by se posouvat daňová pásma. Aby se míra progrese nezvyšovala.

Z toho vyplývá, že rovnou daň z příjmu fyzických osob nepřijímáte?
Nepřijímáme.

Tak to se asi těžko dohodnete s ODS a budete s ní mít problém.
Na druhou stranu ona bude mít problém s námi.

Počítáte s tím, že při takovém přístupu můžete, když se dostanete do parlamentu, skončit v opozici?
Samozřejmě taková varianta je také reálná. Jednání nebudeme vnímat jako nějaký handl, kde bychom opouštěli naše programová témata a vyměňovali je za křesla. Nejsme stranou, která by se třásla na křesla ve vládě, ale víme také, že jednání směřují ke kompromisům.

Ani těsně před volbami neřeknete voličům, co po volbách uděláte?
Neřekneme. Ale jde nám o to, že můžeme být politickou stranou, která zabrání menšinové vládě podporované komunisty, která je pro nás nepřijatelná. A za druhé náš vstup do Sněmovny velmi sníží možnost vzniku velké koalice, kterou považujeme pro tuto zemi za nežádoucí.

I když to nechcete říct voličům, máte už vy sám vybráno, kdo by byl lepší koaliční partner?
Nejdeme do politiky proto, abychom řekli, že budeme menším bratříčkem jedné z velkých stran. Máme vlastní politiku, nejsme pravicoví ani levicoví, jsme zelení.

Koluje taková historka, že z KDU-ČSL jste odešel proto, že ministrem životního prostředí se místo vás stal Libor Ambrozek.
Není to pravda. Zelení jsou konkurentem KDU-ČSL a takové věci mohou vycházet z toho, že lidovce jsme už podle průzkumů předběhli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video