Roušky zůstanou povinné i po skončení nouzového stavu, řekl Vojtěch

  • 1750
Plošnou povinnost nosit roušky chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i po skončení nouzového stavu. Rozvolnění má nastat až v průběhu června, kdy ale roušky zůstanou povinné například v hromadné dopravě a obchodech, kde se koncentruje množství lidí. Od 25. května mají být také povolené akce s účastí do 500 lidí. Vojtěch to řekl ve Sněmovně.

„Roušky fungují jako prevence šíření nemoci,“ uvedl Vojtěch před poslanci. I ministr vnitra Jan Hamáček odmítl, že by se s koncem nouzového stavu 17. května měly přestat plošně nosit roušky. Předtím o tom totiž hovořil prezident České stomatologické komory a zároveň člen Ústředního krizového štábu za opoziční TOP 09  Roman Šmucler. 

„Ústřední krizový štáb nepřijal žádné rozhodnutí či doporučení k ukončení nošení roušek. Tato věc je v kompetenci ministerstva zdravotnictví a řídí se jeho mimořádným opatřením. Nošení roušek nemá vazbu na trvání nouzového stavu,“ napsal Hamáček na Twitteru.

„Na krizovém štábu jsme se domluvili, že po skončení krizového stavu skončí plošné nošení roušek. To znamená, že by to mělo být upravené podle nějaké německé metody,“ tvrdil Šmucler. „To znamená uzavřené prostory, MHD. Jinde to může být doporučené, ale skončilo by takové to plošné nošení, že člověk jde sám ulicí v třicetistupňovém horku a musí mít něco na obličeji,“ dodal zástupce TOP 09 v Ústředním krizovém štábu.

Koronavirus v Česku

I v době pandemie vyrážejí členové týmu Medici na ulici mezi bezdomovce (na...
Klientům plzeňského domova pro seniory Petrklíč zahrála dudácká kapela. (6....
Do chebské nemocnice dorazil tým, který bude testovat bezmála 500 jejích...

Vojtěch v podvečer mluvil ve Sněmovně podobně, ale nošení roušek jen v hromadné dopravě a v obchodech načasoval jinak než Šmucler. Tedy ne hned po konci nouzového stavu, ale až později.

Roušky by se podle Šmuclera  neměly stát politickým symbolem, nařízeným opatřením musí lidé důvěřovat.

Podle Šmuclera také dostanou odměny za nasazení v boji proti šíření epidemie koronaviru pracovníci záchranek, na které se jako na zdravotníky v první linii pozapomnělo.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bude o tom, kdy roušky sundáme, jednat pracovní skupina epidemiologa Rastislava Maďara.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video