Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát chystá změny v umělém oplodnění. Přidá rok i další pokus zdarma

Exkluzivně
Devatenáct pokusů o umělé oplodnění, dva potraty a jeden desetiletý syn. To je bilance jednačtyřicetileté Šárky z Prahy. Měla štěstí, otěhotněla na druhý pokus, pojišťovny hradí tři. Všechny další snahy o druhé dítě však selhaly, a tak si zbylých šestnáct pokusů hradila sama. Zaplatila 430 tisíc korun.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Karásek, MAFRA

Ministerstvo zdravotnictví teď chystá změny, které by jí ušetřily peníze a jiným ženám prodlouží šanci na otěhotnění. Možnost využít pojišťovnami hrazenou metodu umělého oplodnění IVF (mimotělní oplodnění vajíčka) se o rok prodlouží až do čtyřiceti let.

„Předpokládáme, že bude navýšen věk pro provedení hrazeného IVF na 39 let + 364 dní, což má podporu odborné veřejnosti. Nyní probíhá příprava včetně stanovení podmínek pro úhradu,“ potvrdila MF DNES mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Vládě resort novelu zákona o zdravotním pojištění předloží do června 2019.

„Zvýšení věkové hranice pro úhradu IVF cyklů bychom uvítali,“ reaguje na záměr lékařka z Centra asistované reprodukce Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze u Apolináře Simona Jirsová. „Věk čtyřiceti let není kompromis, ale optimum, které považujeme za maximum,“ dodává předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP David Rumpík, protože s vyšším věkem úspěšnost metody výrazně klesá.

Na ministerstvu se debatuje ještě o dalších změnách. Pokud by pojišťovnou hrazené IVF vedlo k narození dítěte, žena by mohla mít nárok na další hrazené cykly. „Ministerstvo musí nejprve projednat každý návrh se všemi dotčenými subjekty,“ říká k možnosti ministerská mluvčí.

Graf průměrného věku žen při zahájení IVF (mimotělního oplodnění vajíčka) cyklu

A odborníci ministerstvu předložili ještě jeden návrh. Chtějí motivovat ženy, aby IVF podstoupily před 35. rokem, kdy je šance na úspěch mnohem vyšší. Tím by případně získaly bonusový cyklus. Ministerstvo návrh odborníků zatím neodmítá. „Pozitivní motivace pro provedení IVF do určitého věku může být předmětem diskuse a případného začlenění do novelizace,“ dodala mluvčí Štěpanyová. V ČR se umělému oplodnění věnuje přes čtyřicet center, většina z nich je soukromých.

Odklady a zase odklady

Nejdřív studium, kariéra, cestování a ekonomické jistoty, teprve potom možná děti. Založení rodiny začíná být pro mladé lidi v posledních letech druhořadé a neúprosná jsou i data. Věk žen, které dnes rodí svoje první dítě, už atakuje třicítku. Jenže podle lékařů si tím ženy i muži zadělávají na velké problémy do budoucna. Platí totiž úměra, že čím starší pár, tím větší potíže při početí dítěte.

Za umělým oplodněním míří do Česka stále více cizinek, nejvíce Britky a Němky

Nejplodnější jsou totiž podle lékařů ženy zhruba do 24 let, přicházejí-li tedy do reprodukčních center až po třicítce či pětatřicítce, neumí jim často pomoct ani umělé oplodnění. Kvalita ženských vajíček klesá stejně jako jejich počet a výrazně se zhoršuje úspěšnost už ve věku kolem 35 let.

„Dnes často vidíte v novinách a lifestylech, že se rodí děti ženám, kterým je 45 let. Nechceme však zvyšovat úhradu umělého oplodnění nad 40 let i z psychologického důvodu, aby si ženy nemyslely, že jsou dobře léčitelné i potom. Dokážeme pomoct velkému množství pacientů, ale jen když přijdou včas,“ popisuje trend, se kterým se v posledních letech lékaři setkávají, Jonáš Vokřál z kliniky Reprofit. Tu vlastní společnost FutureLife, jež je součástí svěřenského fondu Andreje Babiše.

Poslední šance – cizí vajíčko

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) slova odborníků potvrzují. Počet žen do 34 let, které IVF (mimotělní oplodnění vajíčka) podstupují, se nezvyšuje, přibývá hlavně těch starších.

„Každý rok věku je znát. Po čtyřicítce se pohybujeme na patnácti až dvaceti procentech těhotných. Kdyby byly cykly hrazeny do pozdního věku, ženy tím vlastně nabádáme k dalšímu odkládání těhotenství,“ dodává předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP David Rumpík, proč je podle něj navržená hranice 40 let věku pro úhradu správná.

Často jedinou možností, jak v pozdějším věku, když žena nemůže otěhotnět a její vajíčka už nejsou hormonálně stimulovatelná, je přijmout vajíčka cizí. Tuto možnost české ženy využívají stále častěji. Od roku 2010 stoupl počet přijetí darovaných vajíček dvojnásobně. Podle Jonáše Vokřála lidé na tuto variantu nejsou většinou připraveni. 

„To v těch lifestylech moc neuvidíte. Na naší klinice podstupuje cyklus s darovanými vajíčky asi 40 procent žen. Úspěšnost je padesát procent, ale za cenu toho, že jedna polovina genetické informace dítěte pochází z člověka, který v rodině nežije,“ podotýká Vokřál a uvádí, že ženy, které po dítěti touží, se s tím smíří. „Nicméně kdyby si toto uvědomily v době odsouvání těhotenství, jsem přesvědčen, že by to žádná z nich neudělala,“ dodává. 

Graf průměrného věku žen při zahájení IVF (mimotělního oplodnění vajíčka) cyklu

Ve velkém si pro darovaná vajíčka přijíždějí do Česka i cizinky. V roce 2010 podstoupily Evropanky u nás 1 799 cyklů s darovanými vajíčky, v roce 2015 už jich bylo 4 275. Dárkyněmi bývají téměř ze sta procent české dívky mezi 20 až 25 lety. Systém je anonymní, páry se tak o své dárkyni kromě výšky, váhy či krevní skupiny už nic jiného nedozvědí. 

Stejně jako se mění věk budoucích rodičů, mění se i příčiny, proč se jim nedaří dítě počít. Nejvíc limituje věk a s tím klesající kvalita ženských vajíček a jejich počet. Jenže zhoršuje se i kvalita mužských spermií. „Často se setkáváme s andrologickým faktorem sterility, kdy chyba je na straně muže,“ říká Simona Jirsová z kliniky u Apolináře.

Dříve mohly za neplodnost líné spermie, dnes odkládání mateřství u žen

Potíže jsou společné jak pro pacienty, tak dárce spermií. „Za poklesem parametrů spermiogramu nejčastěji stojí sedavé zaměstnání, zhoršení životního prostředí ve městech, špatná životospráva, infekce či celkový zdravotní stav muže. Dočasně může být zhoršení způsobeno i užíváním anabolických steroidů, dalších chemických látek či častou návštěvou sauny,“ vyjmenovává příčiny Vokřál s tím, že obecně lze říci, že ze 40 procent je příčina u žen, ve 40 procentech u mužů a ve zbytku u obou.

Nyní mají ženy nárok na hrazené umělé oplodnění IVF do 39. narozenin. Pojišťovny jim ale uhradí jen tři cykly, případně čtyři, pokud v prvních dvou bylo přeneseno do těla ženy jen jedno embryo. To proto, aby se zabránilo vícečetným těhotenstvím. Pokud chtějí páry v pokusech o umělé oplodnění pokračovat, náklady nesou samy. Zadarmo nejsou ani pojišťovnou hrazené cykly. Páry si zčásti platí léky, kterými se musí ženy hormonálně stimulovat, bývá to kolem dvanácti tisíc.

„Dále si pacientky platí i specifická laboratorní vyšetření nebo použití jiné metody oplodnění vajíčka spermií v laboratorních podmínkách,“ říká mluvčí pojišťovny VZP Oldřich Tichý.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...