Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Seniorů za volantem je stále víc. Stát je ohlídá přísnějšími kontrolami

  0:07
Více seniorů jezdí, více jich bourá. V Česku sedají za volant i století šoféři. Podle statistik je skoro 100 tisíc řidičů ve věku nad osmdesát let. Stát si na ně proto chce lépe dohlédnout. Pokud například policie chytí seniora bez platného potvrzení od lékaře, hrozí mu zákaz řízení.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Není to tak dávno, co jeli třiaosmdesátiletý muž a den poté třiasedmdesátiletá žena v protisměru na dálnici. Experti ministerstva dopravy se po těchto dálničních incidentech začali znovu zajímat o seniory za volantem. 

Zabezpečte svou rodinu proti nepřízni osudu. Poradíme vám, jak.

Lidé nad 65 let potřebují k řidičáku zdravotní potvrzení – a na ministerstvu mají podezření, že lékaři se často dají přemluvit a řidiče ani pořádně neprohlédnou. „I sami policisté neoficiálně na poradách říkají, že lékaři dávají razítko skoro bez problémů a právě bez té odpovědnosti,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler.

Čísla hovoří celkem jasně – řidiči starší 70 let mají rok od roku čím dál větší podíl na nehodovosti. V roce 2014 zavinili 3,5 procenta nehod, loni už téměř 5 procent ze všech nehod.

A teď pozor: v Česku už je 97 523 lidí nad 80 let s platným řidičským průkazem.

Bez auta se neobejdou

Mnoho z nich je na autě závislých, protože už hůře chodí. Proto je jakákoli regulace seniorského ježdění velmi citlivou záležitostí.

„Mám devadesátiletého souseda, řidiče, který má problémy s chůzí, ale duševně je čilý. Má manželku, která je na tom pohybově velmi špatně,“ popisuje třiaosmdesátiletá Olga Kočendová z Brna, sama aktivní řidička.

Ministerští právníci vymýšlejí, jak seniory, respektive jejich lékaře víc kontrolovat. Podle informací MF DNES pracují s návrhem, že by čelil postihu lékař, který vydá zdravotní potvrzení a jeho pacient vzápětí způsobí vážný karambol.

Je pravda, že senioři se moc bát nemusí. Pravděpodobnost, že jim lékař zakáže řídit, je 1:500. Ti loni odňali řidičák 2 786 lidem nad 65 let. V téhle věkové skupině je ale 1,3 milionu řidičů.

Obvodní lékař Václav Šmatlák však malé číslo vysvětluje tím, že staří lidé, kteří by už podmínkám nevyhověli, ani žádat lékaře o razítko nepřijdou.

„Ze stovky pacientů jich asi pět nezíská povolení k řízení auta. Nejčastější příčinou nevydání povolení není zhoršený zrak, ale počínající demence, například Alzheimerova choroba,“ mluví o svých zkušenostech obvodní lékař ze Štětí Leoš Vysoudil.

Klišé o důchodcích, kteří sedí doma za pecí, dávno neplatí. Olze Kočendové z Brna je 83 let a pořád ráda řídí auto. Vůbec si nepřipouští, že by jí při prohlídce mohl lékař řízení zakázat.

„Já jsem dlouho hrála tenis. Díky sportu rychle reaguji, což mi při řízení pomáhá. Když jedu autem, jsem stále ve střehu,“ vypráví Olga Kočendová. Má renault z roku 2002 a nebojí se ani rychlé jízdy. Vzpomíná, jak vezla jednoho známého do Německa. Ten jí půjčil rychlý vůz a dostala tam pokutu, protože jela na dálnici 220 kilometrů v hodině. Nevšimla si omezení.

Její příklad ukazuje, že řidiči nad osmdesát let nejsou jen kolonkou ve statistice, ale reálně jezdí. Zadruhé, dokládá i fakt, že věk není automaticky rizikem. Díky sportu si řidička i v seniorském věku své reflexy zachovala.

Platný řidičský průkaz mají podle statistik i dva Češi nad sto let. I když nejznámější stoletý Čech – cestovatel Miroslav Zikmund – mezi nimi už není. Už dávno neřídí a ve svých tatrovkách jen pózuje fotografům.

Pro řidičák a povinně k lékaři

Státní organizace BESIP letos pořádá nebo podporuje tři osvětové kampaně, které se důchodců týkají. Jedna oslovuje přímo nejstarší řidiče. „Tato kampaň se jmenuje Jedu s dobou a senior si při ní může vyzkoušet na okruhu jízdu v různých mezních situacích,“ říká vedoucí BESIP Tomáš Neřold. Besedy nazvané „Senior bez nehod“ cílí na starší obecně – i na chodce. 

A do třetice, i letos se objeví v českých městech stánky, u kterých si budou moci řidiči nechat změřit zdarma zrak. Podobná kampaň s názvem Slepí vrazi proběhla už v minulosti. Vyšlo z ní, že pouze 28 procent řidičů má oči zcela v pořádku a osm procent by kvůli zraku vůbec nemělo řídit.

V parlamentu se loni projednával i jeden návrh, který souvisel s řidiči a stárnutím. Poslanec Jan Birke z ČSSD přišel s nápadem nakázat řidičům zdravotní prohlídku u optika při každé výměně řidičského průkazu – to znamená jednou za 10 let. Nakonec se Birke dohodl s ministrem dopravy Danem Ťokem, že se prohlídky u očního lékaře objeví v nové verzi pravidel silničního provozu. Ťok chystá jejich velkou revizi včetně bodového systému.

Odchod do řidičského důchodu

Hlavním důvodem, proč dnes lékař starším lidem zakáže řízení, není kupodivu zhoršující se zrak.

„Jsou to nemoci, které často souvisejí s neurologií. Zasahují mozek a centrální nervovou soustavu. Jde o různé typy demencí a mozkové cévní příhody, které z pacienta dělají třeba částečně ochrnutého. Většina takových pacientů ví, že nemohou řídit, a ani se o to nepokoušejí,“ vysvětluje místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček z Chomutova. Ten měl loni v ordinaci jediného pacienta, jemuž vystavil posudek, že je nezpůsobilý.

K aktivitě ministerstva dopravy, které by chtělo nějak postihovat ryze formální prohlídky, jsou sami lékaři skeptičtí. „Podle mě za to zdravotník ručí už dnes, to není nic nového. Může na to poukázat třeba soudní znalec,“ míní praktický lékař Václav Šmatlák.

VIDEO: Řidiči se snaží přelstít radary. Tyto triky (ne)fungují:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:42

Aktualizujeme Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...