Řidičák bude levnější, dětský pas ne

  • 17
Kdo si chce koupit nové auto, měl by to udělat ještě v tomto týdnu. Na poplatcích za registraci vozidla a nové značky tak ušetří sedm set korun. "Lidé, kteří si přijdou auto zaregistrovat příští pondělí, budou nemile překvapeni," uvedl Josef Mihalík z pražského magistrátu.

Místo dřívějších tří stovek budou nyní úředníci za tento úkon požadovat osm set.

Cena jedné tabulky registrační značky se od pondělí zdvojnásobí: ze sta korun vzroste na dvě stě. Zdražení způsobí nový zákon o správních poplatcích, který právě v pondělí vstoupí v platnost.

Další věc, kterou se vyplatí stihnout tento týden, je vyřízení takzvaného zrychleného cestovního pasu dítěti mladšímu 15 let.

"Sazba se sjednotí. Dosud děti platí za pas vystavený na počkání 150 korun, dospělí šest set," sdělila Vladimíra Kozáková z občansko-správního odboru Prahy 5.

"Ostatních cestovních dokladů se žádná změna netýká," zdůraznila. Některé úkony budou stát dokonce méně. Levnější bude například vydání řidičského průkazu. "Nyní se platí sto korun, podle nových předpisů to bude polovina," uvedl Mihalík.

Díky novému zákonu získá stát 140 milionů korun ročně navíc. "Zákon vznikl také kvůli zlepšení orientace v poplatcích," vysvětlil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video