RFE/RL nikdy nezanikne, tvrdí její mluvčí

  • 7
Rádio Svobodná Evropa bude potřeba vždycky, tvrdí mluvčí RFE/RL Sonia Winterová. Ačkoli za 50 let existence stanice už padlo několik návrhů na ukončení vysílání, historie podle Winterové opakovaně potvrdila, že lidská práva a svobodu informací bude vždy třeba hájit. V souvislosti s novým vysíláním do Afghánistánu mluvčí připustila, že teroristická hrozba existuje. Rádio se nicméně domnívá, že terorismu se ustupovat nemá a že třeba najít mezi bezpečností a zásadovostí kompromis. Odpovědi mluvčí RFE/RL Sonii Winterové najdete ZDE.

Svobodný Afghánistán
Od minulého týdne mohou Afghánci poprvé po devíti letech poslouchat stanici ve svých rodných jazycích paštštině a darí. Redakce zatím vysílá dvě hodiny denně, postupně chce ale relaci prodloužit až na 12 hodin.

"Už máme reportéry v terénu," řekla mluvčí Rádia Svobodná Evropa/ Rádio Svoboda (RFE/RL) Sonia Winterová. Podle ní se zhruba do dvou měsíců otevře v Kábulu kancelář, která bude jejich základnou. Do pražské redakce by měla zprávy dodávat dvacítka korespondentů. V budoucnu afghánská redakce zaměstná na 50 novinářů.

KDY A JAK VYSÍLÁ RÁDIO

Afghánská redakce Rádia Svobodná Evropa/ Rádio Svoboda vysílá na krátkých vlnách na devíti frekvencích.
Vysílací časy:
(středoevropský čas)
od 14:00 do 15:00
od 18:00 do 19:00
od 04:00 do 05:00

Riziko teroristického útoku
Od zářijových útoků hlídají budovu Svobodné Evropy spolu s policisty i vojáci. V poslední době probíhají složitá jednání o stěhování stanice z centra Prahy.

Rádio dosud dávalo najevo, že se mu do stěhování nechce. Někteří politici přestěhování rádia označovali za ústup před teroristy. Ani prezident Václav Havel si nemyslí, že je rozumné stěhovat RFE/RL z centra Prahy.

Ministerstvo obrany zatím vybralo deset náhradních objektů v různých lokalitách, ale RFE/RL si zatím žádný nevybrala. Ministr zahraničí Jan Kavan doufá, že dohoda o stěhování se uzavře do konce volebního období.

Mluvčí Rádia Svobodná Evropa Sonia Winterová odpovídá na dotazy čtenářů iDNES při on-line rozhovoru. (6. února 2002)

Mluvčí Rádia Svobodná Evropa Sonia Winterová při on-line rozhovoru se čtenáři iDNESu. (6. února 2002)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video